Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Oud-Enschedeër Polman verdient 292 keer meer dan zijn personeel

332922 image 33

Het verschil in inkomen tussen de topman en het gemiddelde personeelslid is bij Unilever het grootst. De in Enschede geboren en opgegroeide topman van Unilever Paul Polman verdient 292 keer meer dan zijn gemiddelde werknemer, zo meldt het Financieele Dagblad.

De Nederlands/Britse producent van voedingsmiddelen, wasmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging is daarmee bij de Nederlandse beursgenoteerde concerns koploper in de loonkloofranglijst. Beursgenoteerde bedrijven moeten dit jaar voor het eerst in hun jaarverslagen een toelichting geven op de interne beloningsverhoudingen. De hoop is dat de commissarissen, die de salarissen van de directie bepalen, hierdoor beter gaan nadenken over buitensporige loonsverhogingen.

Paul Paulman weigerde eerder een salarisverhoging. Maar in 2018 gaat de Tukker een vast salaris van 1,63 miljoen euro verdienen, plus een variabele beloning van 4,65 miljoen euro als de gestelde doelen worden gehaald. Polman is sinds 2009 eerste man bij Unilever.

Paul Polman wordt in de loonkloofranglijst op de voet gevolgd door de topman van de Heineken-brouwer Jean François van Boxmeer, die 277 keer zo veel verdient als het gemiddelde personeelslid. Het Financieele Dagblad liet de loonverschillen berekenen door beloningsadviesbureau Focus Orange. De gemiddelde loonkloof van de 21 onderzochte grote beursfondsen bedraagt 83 keer. Voor de vakbonden is een loonkloof van factor 20 acceptabel keer.

Dat Paul Polman de loonkloofranglijst aanvoert komt vooral doordat Unilever veel productievestigingen in Azië en Zuid-Amerika heeft, waar de salarissen een stuk lager liggen dan in West-Europa. Datzelfde geldt ook voor of Heineken. Uit de cijfers van Focus Orange blijkt dat de loonkloof bij techbedrijven als Philips (60x) en ASML (36x) relatief klein is in vergelijking met Amerikaanse rivalen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.