Werkgevers probeerden de staking met een kort geding te voorkomen. Zij vinden dat de FNV en CNV oneigenlijk gebruik maken van het stakingsrecht. De rechter ging daar niet in mee.
De vakbonden kondigden eergisteren de staking aan. Chauffeurs balen van de werkdruk, het gebrek aan scholing en het gebrek aan plaspauzes. De werkgevers en vakbonden liggen al langere tijd met elkaar in de clinch om een nieuwe cao voor 12.000 mensen.
Het gaat om personeel van streekvervoerders als Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS. Door de staking ligt in heel het land busverkeer plat. NS-treinen rijden wel, alleen de regionale treinen niet.
Fred Kagie van de werkgeversvereniging in het openbaar vervoer VWOV noemde 'zo'n grootschalige ov-staking aan het begin van de meivakantie' maatschappelijk ontwrichtend. ,,Een dagje naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in."
Plaspauze
Begin januari ging het streekvervoer ook al plat. Na die staking werd een akkoord bereikt: de chauffeurs en ander personeel zouden er de komende drie jaar 8,3 procent bij krijgen en het recht om minimaal een keer per 2,5 uur een plaspauze te nemen. De achterban van de FNV verwierp dit.
De leden vinden dat de loonsverhoging niet goed is opgebouwd en de aanpak van de werkdruk is ook niet concreet genoeg. Zo willen ze uniforme regelingen voor bijvoorbeeld plaspauzes voor de chauffeurs. Daar is nu amper tijd voor, aldus de bonden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman