Hans Rutjes, alias Di Stephano, geniet deze week volop in het Kozakkenpark. Daar is Circus Tijdgeest, dat 30 jaar bestaat, neergestreken. Elke dag vanaf 10.00 uur zijn er workshops in het park.
'Kleine stapjes'Leonie en Yosaha zijn aan het oefenen op de eenwieler, langs een hek. "Ik doe het wel vaker", zegt Leonie. Ze kan het ook zonder hek. De steltenlopers krijgen een tip van Hans Rutjes. "Kleine stapjes", klinkt het. In de grote circustent klinkt circusmuziek en wordt er volop gebalanceerd op balken, ballen en rollen. Op een bakfiets liggen houten planken. "Van de circusvloer. Ze zijn stuk. Die moet ik nog repareren. Daar is laatst een paard over heen gedenderd."
Cultureel clubjeIn de keukentent vertelt Rutjes hoe het ooit begon met Circus Tijdgeest, dertig jaar geleden. "In 1987 hebben we in het oude YMCAgebouw aan de Blijdensteinlaan de stichting Tijdgeest opgericht met allerlei activiteiten van culturele aard. We kookten, maakten muziek - het was een cultureel clubje, in een kraakpand", begint Rutjes.
'Dat kan ik ook'In 1988 ontstond Circus Tijdgeest. "Ik kwam Joop Poelman tegen en die had in Aarhus een circusclub die hier op uitnodiging van de PvdA voorstellingen deed op straat. Toen dacht ik: nou, dat kan ik hier ook doen met de jeugd. Op speeltuin Acacia zijn we begonnen met Circus Tijdgeest."
Samen met Jacqueline Straatman werden er loopkogels, stelten en diabolo's gekocht en zijn ze gaan oefenen. Rutjes: "De jeugd van Pathmos was nergens bang voor - geen probleem. Hetzelfde jaar nog zijn we met De Tukker naar Vlieland gevaren - met een clubje ongeregeld naar Vlieland. Daar hebben we de eerste voorstelling gegeven. Dat was echt mooi. Een supergave voorstelling. Vanuit het niets. De eerste kun je nooit evenaren. Het was heel speciaal. Het applaus, de waardering: daar gaat het om. Dat kinderen de mogelijkheid krijgen dat ze iets kunnen en daar dan de waardering voor krijgen: dat is waarom ik dit doe."
Een groep van Hebbes, buitenschoolse opvang, meldt zich bij Rutjes. "Trek het blik Slovenen maar open", raadt hij een vrijwilliger aan. "Die willen zó graag helpen."
Hulptroepen'De Slovenen' zijn deze week op uitnodiging in het Kozakkenpark aan de G.J. van Heekstraat. "Ze zijn te gast", zegt Hans Rutjes. "Vroeger zijn we ook een paar keer naar een circusproject van hun geweest. Ze komen uit Radolica en zijn met z'n negenen. Mijn eigen vrijwilligers moeten deze week werken en om de workshops een beetje fatsoenlijk te doen, dus hebben we de hulptroepen uit Slovenië ingeschakeld. Een van hen geeft deze week nog een workshop hoe je zelf een flowerstick kunt maken van oude fietsbanden."
TripjesMet Circus Tijdgeest heeft Rutjes wel meer tripjes naar het buitenland gemaakt. "Denemarken, Noorwegen, Hongarije, Italië, Tsjechië. Het minimum was negen man - dat past net in een busje. Maar we zijn ook wel eens met 25 man op pad geweest."
BloeiperiodeHalverwege de jaren 90 was een bloeiperiode voor Circus Tijdgeest. "We hadden vijf banenpoolers met behoud van uitkering die de workshops deden. Later ging de stekker eruit, maar van het toen verdiende geld hebben we wel de circustent kunnen kopen. Die heeft 24.000 euro gekost", zegt Rutjes.
De directeurOf hij de voorzitter van Circus Tijdgeest is? "Nee. De directeur. Een circus heeft een directeur." En de keukentent is 'het hart van het circus', zo legt hij uit. "Zonder eten geen show", zegt Rutjes. "Gisteren hebben we hachee gehad met aardappelpuree en sla en vandaag eten we couscous. In het circus doe je alles samen."
Financiële tegenvallerHij noemt nog even de vrijwilligers van Tijdgeest die bij de week van de workshops zijn betrokken: Marc Uneken, Danny Steffens en Petra Jansen. En hij meldt nog een financiële tegenvaller. "We zijn begonnen met een negatieve balans. In verband met de vergunning voor de circustent moest er een constructietekening komen. Dat kan alleen een officieel architectenbureau doen. Het kostte 4.000 euro. Ja, we kunnen wel wat sponsors gebruiken."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook