Bij zijn afscheid als wethouder overhandigde Jeroen Hatenboer twee posters, eigenhandig gefotoshopt. Journalist-muzikant Ton Ouwehand kreeg er een van het muziekcentrum, omgedoopt tot Harry Bannink Muziekcentrum; directeur Judith Hartman een met daarop B&W Theater (Bannink & Wilmink Theater).
Levenswerk
Ouwehand maakte er zijn 'levenswerk' van om Harry Bannink in Enschede, zijn geboortestad, waar hij tot z'n 30ste is blijven wonen, groot te maken. Door Ouwehands toedoen is er een Harry Banninkstraat en werd 2018 het Harry Banninkjaar.
Vorig jaar zagen twee boeken van Ouwehand over Harry Bannink het levenslicht. Bij de presentatie van het eerste boek Niemand zo aardig als hij kondigde cultuurwethouder Jeroen Hatenboer aan dat hij zijn best zou doen om het Muziekcentrum de naam van Harry Bannink te geven. Dat zou bij de presentatie van het tweede boek, Toonzetter, in september 2017, gerealiseerd moeten zijn.
Facebookactie
Ouwehand: "Jeroen deed z'n best, maar het is niet gelukt." Nóg niet gelukt, aldus Ouwehand. Want hoop blijft hij houden. Zo steunen dik 200 mensen zijn wens, via Facebook. "Niet de minsten: Fay Lovski, Jasper van 't Hof, Joke Bruijs, André Kerver en Greetje Kauffeld. Allemaal vinden ze dat het muziekcentrum de naam van Harry verdient."
Voor Ouwehand gaat het om meer dan de naam Harry Bannink stevig op de kaart zetten. Het is ook een pleidooi voor eerherstel van het vak componist. "Componisten worden steeds minder belangrijk. De singer-songwriter die álles doet, komt ervoor in de plaats. Terwijl juist het spanningsveld tussen een tekstschrijver, componist en degene die het uitvoert leidt tot kwaliteit."
Begrip
Directeur Hartman van Wilminktheater en Muziekcentrum is het met Ouwehand eens dat de naam Harry Bannink moet voortbestaan. "Jonge mensen, zeker muzikanten, moeten opgroeien met het erfgoed van Bannink."
Maar het Muziekcentrum gaat zijn naam niet dragen. "We begrijpen het sentiment, maar het hernoemen van een gebouw heeft veel voeten in aarde. Het Muziekcentrum is al 30 jaar een begrip. Het dekt de lading, in de breedte. Alle muziekgenres zijn erin vertegenwoordigd." Desondanks zal het theater op alle mogelijke manieren het erfgoed van de Enschedese componist levend houden. "Dat doen we in onze programmering. Komend seizoen staan twee voorstellingen rond Bannink op de agenda."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - fotobewerking: Jeroen Hatenboer