Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Audio: Deze Twentse trekt samen met André Rieu de hele wereld over

348961 donijvandoorn

Met het orkest van André Rieu trekt ze de hele wereld rond. Maar vrijdag is zangeres Donij van Doorn (32) even terug in Twente. Acht jaar terug overleed haar vader aan kanker. Nu is er een benefietconcert. "Muziek troost. Altijd."

Volgende maand staat ze weer op het Vrijthof in Maastricht. Dertien avonden lang. Rieu-fans uit de hele wereld komen ervoor naar Limburg. In een jurk waarvan alle details door de walsenkoning zelf zijn bepaald, zingt Donij van Doorn in de schaduw van de Servaasbasiliek de grote aria van Violetta uit de opera La Traviata van Verdi. "Al die duizenden mensen op dat plein: dan weet je weer waarom je dit allemaal doet."

BenefietconcertVrijdag om 20.00 uur, in de intieme sfeer van de Arkezaal van het Enschedese Muziekcentrum, zal er van spektakel niet veel te merken zijn. Donij van Doorn, vaste sopraan-soliste in het orkest van het André Rieu, is dan even terug in haar geboortestad. Samen met haar broer Brandon op piano en collega-zanger Erik Slik zingt ze dan op het benefietconcert van het KWF, georganiseerd door haar eigen moeder.

"In 2010 overleed mijn vader aan longkanker. Hij was nog maar 53. Het gat dat hij achterliet, is nog altijd groot. Bij zijn begrafenis was ik niet in staat om te zingen. We hebben toen een opname gedraaid van een lied dat ik eerder had opgenomen. De muziek moet altijd doorgaan, maar soms ook zijn er momenten dat het beter is om te zwijgen."

Ewige LiebeOok het benefietconcert zal worden overschaduwd door de gedachte aan haar vader. Speciaal voor hem zingt ze het lied Ewige Liebe van Brahms. "Ontroerend mooi. Onvoorwaardelijke liefde: dat is wat zijn leven heeft bepaald. Na zeven jaar voel ik me nu wel in staat om dit te zingen. Ook Erik zal trouwens zo'n persoonlijk gebaar maken. Hij heeft, net als ik, zijn vader verloren door kanker."

Het concert is een mix van opera-aria's, liederen, duetten en stukken voor piano solo. "We willen de mensen laten horen hoe mooi klassieke muziek kan zijn. André Rieu is daar een meester in. Hij is niet alleen een muzikant, maar ook artiest. Het plezier spat van onze concerten af. Dat kan alleen als je werkelijk gegrepen bent door muziek."

Dromen van het podiumDromen van het podium doet ze al haar hele leven. Een leerkracht van groep 4 van de Jacobusschool in Enschede zag haar talent. Ze ging op pianoles en werd lid van het jeugdkoor Multiple Voices van Lucy Oude Elferink. Op haar dertiende deed ze bij de Reisopera mee aan een uitvoering van Die Zauberflöte in de Diekmanhal.

"Een sprookje, net als het stuk zelf. Achteraf denk ik ook dat dat het moment was waarop ik besloten heb om zangeres te worden. Opera maak je met z'n allen, pianospelen doe je alleen. Dat is ook de reden waarom ik ermee gestopt ben."

KlikIn het derde jaar van het conservatorium in Maastricht kwam ze voor het eerst in contact met André Rieu. "Hij had met spoed iemand nodig voor zijn koor. Ze waren bezig met opnamen in De Efteling. Hoewel er destijds op het conservatorium nog moeilijk over werd gedaan, heb ik 'ja' gezegd. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Ik heb er ook nooit een seconde spijt van gehad."

Sinds twee jaar is ze vaste zangeres bij zijn orkest. Ze zingt de grote solo-aria's en gaat mee op alle tournees. "Mexico, Japan, Amerika: we komen in de hele wereld. Als een popartiest reist hij de wereld rond. Er is geen enkele andere dirigent in de klassieke muziek die dat heeft bereikt."

RepertoireProblemen met het repertoire heeft ze niet. "Sommige mensen vinden het eenzijdig, ik vind van niet. André kiest heel breed en zoekt bewust de grenzen op. In dat streven kan ik hem heel goed volgen."

Wekenlang is ze soms van huis. Zo'n tachtig tot honderd concerten per jaar geeft ze met Rieu, naast eigen liedrecitals en rollen in opera's. "Soms zie ik niets anders van de wereld dan touringcars, luchthavens en hotelkamers. De kunst is dan toch om ervoor te zorgen dat het publiek daar niets van merkt."

RoemeniëHaar mooiste concert was in Roemenië. Ze waren er voor het eerst. Bijna tienduizend mensen vulden het grote plein voor het voormalige paleis van Ceausescu. "Vanaf het podium zag ik ze zitten. Gewone mensen, vaak straatarm maar toch met een groot hart voor de muziek. Ze kenden de muziek van André, maar hadden hem nog nooit live gehoord. Als je die dan na afloop ziet stralen van geluk, besef je pas dat hij met zijn orkest echt iets veranderd heeft in de klassieke muziek."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Marcel van Hoorn
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.