De werkdruk voor de Twentse huisartsen wordt steeds groter, zeggen de directeuren van de huisartsenposten in Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Oorzaak: administratieve lasten, steeds complexere patiënten én de grote drukte bij de huisartsenposten.
De CHPA, de huisartsenpost in Almelo, begon daarom in april met een regionale publiekscampagne. Om mensen op te roepen niet naar de spoedpost te bellen als het niet dringend is, maar overdag naar de eigen huisarts te gaan.
Volgens de CHPA slaat de campagne aan. Hoewel dat nog niet in cijfers uit te drukken is. We krijgen er veel reacties op , zegt directeur Janke Snel. Mails van patiënten met tips bijvoorbeeld, over hoe wij de huisartsenzorg overdag kunnen verbeteren.
Regelmatig onnodigEen groep die veel gebruik maakt van de spoedpost zijn ouders met jonge kinderen. Regelmatig onnodig. Om hen voor te lichten is CHPA nu een Facebookcampagne begonnen. En na de zomer gaan we naar de consultatiebureaus , zegt Snel.
Daarnaast zoekt ze samenwerking met Dimence (instelling voor geestelijke gezondheid). We onderzoeken nu of er iemand uit de geestelijke gezondheidszorg op de huisartsenposten kan zitten. Zodat zij mensen die in de war zijn of een psychose hebben, kunnen helpen.
Ook wordt gekeken naar ondersteuning door de thuiszorg. Die doen nu al visites , zegt Snel. En ze kunnen bijvoorbeeld snel gaan kijken als een oudere gevallen is. Dan hoeft niet gelijk een huisarts uit te rukken.
Situatie nijpendHDT-Oost, de spoedpost voor Enschede, Hengelo en Oldenzaal, heeft zich vier maanden geleden aangesloten bij de landelijke campagne om bezoek aan de huisartsenpost terug te dringen. Resultaten zijn ook hier nog niet zichtbaar. We komen net uit een lange griepepidemie die 18 weken duurde , zegt directeur Jacqueline Noltes van de HDT-Oost. Dat zie je terug in onze bezoekcijfers.
Ondertussen blijft de situatie nijpend, zegt Noltes. De werkdruk wordt steeds hoger. Dat zie je overigens niet per se in de aantallen. Patiënten worden complexer. Zoals ouderen die lang thuis blijven wonen. Die helpen we met liefde, maar het kost extra tijd. Omdat je visites moet afleggen.
VeelbellersVia voorlichtingsfilmpjes en informatie in huisartsenpraktijken informeren ze mensen wanneer wel en wanneer niet de spoedpost te bellen. Het is een beperkte groep die voor het meeste werk zorgt, zegt Noltes. De zogenaamde veelbellers. Die doelgroep willen we aanspreken.
Zo n 280 huisartsen en waarnemers draaien samen de diensten in Hengelo, Enschede en Oldenzaal. De bezetting opschroeven is geen optie. We zitten aan de max , zegt Noltes. Er is geen huisarts die zit te springen om nog meer werk. De Twentse bevolking moet wat zuiniger zijn op hun huisartsen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Toma Tudor