Een op de vijf bewoners van de 36 Nederlandse grensgemeenten die binnen vijf jaar willen verhuizen, overweegt een vertrek naar Duitsland. Een op de drie Duitsers in de grensregio ziet een verhuizing naar Nederland als optie. Toch zetten de meesten hun plannen niet door. Jaarlijks verhuizen gemiddeld 2.600 Nederlanders vanuit de grensgemeenten naar Duitsland, andersom vestigen zich jaarlijks 2.500 Duitsers in de 36 gemeenten.
Enschede koploper
Enschede heeft veruit de meeste nieuwkomers en vertrekkers. Dat komt volgens de onderzoekers door het grote aantal Duitse studenten dat studeert aan de Universiteit Twente of Hogeschool Saxion. De meesten van hen emigreren na hun studie weer terug naar Duitsland.
Woongenot
Als belangrijkste redenen voor Nederlanders om naar Duitsland te verhuizen noemen ze dat wonen goedkoper is, net als levensonderhoud. Ook denken ze dat het woongenot groter is. Duitsers op hun beurt denken dat het sociale klimaat in Nederland aangenamer is, het woongenot groter en de gezondheidszorg beter.
Grote barrières
Desondanks blijven verhuizingen tussen Nederland en Duitsland in de grensstreek beperkt. Zowel Nederlanders als Duitsers zien te veel barrières om daadwerkelijk de stap naar emigratie te zetten.
Het onderzoek is dinsdag gepresenteerd op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay