Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Secretaresse MST staat na 45 jaar met lege handen

353582 798904 1

Een voormalige afdelingssecretaresse van het MST in Enschede staat na een dienstverband van 45 jaar met lege handen. Geen ontslagvergoeding, noch vervroegd pensioen. Ze gaat de strijd aan.

Het is al jaren onrustig binnen het ziekenhuis MST. Dat zit midden in een reorganisatie en heeft sinds 2016 200 FTE s geschrapt, met nog 100 te gaan. Een van de medewerkers van wie onlangs afscheid is genomen, is een voormalige secretaresse van de afdeling cardiothoracale chirurgie. Ze heeft een dienstverband van 45 jaar.

In haar geval is geen sprake van boventalligheid of ontslag, maar is in overleg met de werkgever besloten te stoppen. Ze meende dat zij met vervroegd pensioen zou gaan, tot haar officiële pensioendatum over drie jaar.

Lege handen

Ze kwam bedrogen uit. De vrouw heeft betaald verlof opgenomen tot de officiële vertrekdatum, 1 januari 2019. Ze heeft geen enkele bron van inkomsten meer. Ze krijgt van het MST geen salaris meer, noch prepensioen en komt niet in aanmerking voor een uitkering.

Ook is het ziekenhuis niet bereid haar een ontslagvergoeding te betalen, zo blijkt tijdens de behandeling van de zaak die de oud-medewerkster tegen haar voormalige werkgever heeft aangespannen. De vrouw eist van het MST doorbetaling van salaris en een transitievergoeding van 46.000 euro.

Voor eigen rekening
Het MST vindt niet dat de vrouw recht heeft op enige uitkering, vergoeding, wachtgeldregeling, of een sociaal plan. Zo staat over een transitievergoeding niets vermeld in de VSO (de overeenkomst tussen werkgever en werknemer bij beëindiging van het dienstverband), betoogt raadsvrouw Y. Nijhuis. Bovendien zou de secretaresse zelf haar arbeidsovereenkomst hebben willen verbreken en de financiële gevolgen daarvan komen volgens het MST dus voor eigen rekening.

Onwerkbare situatie
Maar onder die VSO staat alleen de handtekening van het MST en niet die van de secretaresse. Haar juridisch adviseur H. van der Laan voert bovendien aan dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en een onwerkbare situatie.

Die situatie ontstond in 2016 door het samenvoegen van de twee conflicterende afdelingen cardiologie en cardiothoracale chirurgie en het invullen van de patiëntenzorg die daar heel verschillend is en waarover zijn cliënt zeer bezorgd is. Zij kwam geestelijk steeds meer in de knel.

Reactie MST
Het MST stelt niets van een arbeidsconflict of problemen te weten. Ze móest niet weg. Ze kan zo weer aan de slag. Een arbeidsconflict wordt er volgens raadsvrouw Nijhuis bijgesleept om een grondslag te creëren voor een transitievergoeding.

Binnen twee weken wijst kantonrechter Van Eerden vonnis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.