Een vergunning voor een zonneweide is niet gratis. Zonneparkbouwers in Enschede moeten 2,8 procent van hun totale investering overmaken aan de gemeente. Te veel, schrijven Kronos Solar en Enschede Energie aan het college van B en W.
Zonneparken onhaalbaar
Kronos Solar wil een zonnepark van 15 hectare bouwen tussen de A35 en de Schukkinkweg bij Glanerbrug. Maar het Duitse bedrijf vindt de hoogte van de leges onacceptabel. Kronos pleit ervoor om alleen leges te heffen over de draagconstructie en andere bouwkundige kosten, zoals de omheining. Dus niet over de kosten van zonnepanelen zelf. Dat scheelt aanzienlijk.
Enschede Energie is geen commerciële onderneming en heeft geen reserves. De coöperatie vraagt de gemeente vrijstelling van de leges bij vergunningaanvragen. Enschede Energie praat met de gemeente over zeven kleine zonneparken van in totaal 32 hectare. Die lijken onhaalbaar als de legesheffing 2,8 procent blijft.
Het coalitieakkoord biedt uitkomst
Het zittende college heeft Kronos en Enschede Energie geschreven dat aanpassing van het beleid nu niet aan de orde is, omdat bewust is gekozen om leges en de wens om duurzaamheid te bevorderen gescheiden te houden.
Kronos en Enschede Energie moeten dus de volle pond betalen. Of komt er snel verandering? Het college voorspelt in de reactie dat de gemeenteraad nog over de leges in gesprek gaat en dat het 'afhankelijk van het coalitieakkoord denkbaar is' dat er iets verandert.
Dagtekening van de brief namens het college: 12 juni. Twee dagen nadat de vijf beoogde coalitiepartijen het aan de onderhandelingstafel eens werden over hoe om te gaan met duurzaamheid. Het wachten is op het coalitieakkoord.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Pixabay