Ik kom om te winnen , zegt Johan Mulder vastberaden als hij zich rond 06.45 uur klaarmaakt voor vertrek. Het is wel het Nederlands Kampioenschap he! Zijn vrouw Aggie (89) roept hem vanuit de slaapkamer een gelukswens toe. Ik bel nog wel , roept Mulder terug. Ik kijk wel even of ik oppak , antwoordt zijn vrouw droog. Mulder sluit de deur achter zich en begint honderduit te praten over zijn deelname aan het NK. Ze hebben mij uitgekozen. Heel bijzonder. Fantastisch dat ik dit nog mag meemaken.
Buiten staan zijn teamleden en een groepje supporters te wachten bij de bus. Een voor een worden de rolstoelgebruikers ingeladen. Mulder, de oudste deelnemer, klapt zijn rollator in en neemt plaats voorin. De kwieke 80-plusser voert direct de boventoon. Het onderwerp: het opvoeren van scootmobielen. Kan makkelijk hoor , zegt Mulder stoer. Maar ik doe het niet, veel te gevaarlijk. Als tieners keuvelen de deelnemers door over hun scootmobielen alsof het stoere scooters zijn.
Eenmaal op het circuit van Zandvoort is meneer Mulder iets minder stoer. Ja, het is toch ook wel een beetje spannend , geeft de 87-jarige toe als hij om zich heen kijkt. De scootmobielen, aangeleverd door de organisatie, staan al opgesteld voor de startlijn, de helmen liggen in de mandjes en er zijn bijna net zoveel camera s als deelnemers aanwezig.
Het is wel echt serieus , stelt de Enschedeër vast. Ondertussen zijn een paar deelnemers begonnen aan een trainingssessie. Hard nodig volgens Mulder. Ik rijd op een driewieler, die zijn veel wendbaarder. We racen straks op vierwielers, dat is echt wel even wennen. Na zijn training is Mulder gerustgesteld. Dit gaat helemaal goed komen. Ik ben klaar voor de strijd.
Serieuze ondertoon
Ergotherapeut Manon Bont van De Posten kijkt met een grote glimlach naar haar cliënten die zich klaarmaken voor de race. Ze is de drijvende kracht achter de deelname van de Posten aan het NK. Omdat ik ze een leuke dag gun, maar ook vanwege de serieuze ondertoon van het evenement. Het is schrijnend dat meer dan de helft van de ouderen in Nederland eenzaam is. Mobiliteit is van groot belang. Volgens Bont is de scootmobiel een uitkomst voor veel eenzame ouderen. Ze promoot het wagentje als ergotherapeut als fietsen of wandelen niet meer lukt. Ook geeft ze rijlessen. Een scootmobiel geeft vrijheid. Ouderen kunnen weer zelfstandig op pad. Ze hoeven niet te wachten op visite, maar kunnen zelf gaan.
Gelukkig is eenzaamheid voor meneer Mulder niet een reden om een scootmobiel te gebruiken. Ik ken de verhalen, maar wij zijn gelukkig nog samen. Hij gebruikt het wagentje als vervanger van de fiets. Voor een fiets ben ik nu te instabiel. Ik wil de botten graag heel houden.
De spanning is om te snijden als Mulder voor de tweede keer wacht op het startsein. Waar hij de hele dag heel mondig was, heeft hij nu niet meer zo n zin om te praten. Jullie bekijken het maar even. Mulder gaat na het startsein weer aan kop. Hij rijdt behendig over de drempeltjes en in volle vaart tussen de vernauwing door. Als de finish in zicht is gaat het mis. Hij pakt net iets minder vlot dan zijn tegenstanders een tennisbal van een pion. Weer eindigt hij als derde. Verrassend genoeg komt hij deze keer wél vrolijk over de finish. Jammer, maar nu ging het eerlijk.
Ondanks dat hij het kampioenschap niet op zijn naam heeft gezet, keert hij voldaan terug naar Enschede. Geweldig dat ik dit op mijn leeftijd heb kunnen doen. Heel bijzonder. Ik drink er vanavond nog een borreltje op.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Michel Beskers