De noodkreet vanuit de Grolsch Veste komt misschien sneller dan verwacht: binnen 100 dagen na de verkiezingen. Tubantia meldde donderdagochtend dat de club de gemeente heeft laten weten dat er een
faillissement dreigt als Enschede niet instemt met een extra borgstelling van 7 miljoen euro.
Nooit meer financiële steun voor FC Twente. Zo reageerden de politieke partijen voor 21 maart op deze stelling in de kieswijzer.
'FC Twente is ons paradepaardje'Slechts drie partijen sloten 100 dagen geleden nieuwe steun niet uit. PvdA, CDA en DENK vulden oneens in bij de stelling in de kieswijzer van Tubantia. 'FC Twente is ons paradepaardje dat niet verloren mag gaan', voegde DENK als argument bij de stelling toe. En de PvdA: 'Financiële steun kan alleen op een gedegen manier, zonder veel te grote risico's.'
Zes van de huidige raadsfracties vulden in dat van nieuwe financiële steun aan FC Twente geen sprake kan zijn. In aanvullende argumenten leggen D66 en Burgerbelangen de nadruk op leningen, niet op borgstellingen. De neutrale standpunten van SP en EnschedeAnders zijn opmerkelijk: beide partijen stemden net als GroenLinks tegen een eerdere garantstelling.
Voetbalclub splijt coalitiepartnersProblemen aan de onderhandelingstafel? De vraag is wat de hulpvraag uit de Grolsch Veste betekent voor de coalitiegesprekken. Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie verwachtten er deze donderdag - formatiedag 99 - met elkaar uit te komen.
Maar dat was voordat FC Twente zich meldde. Binnen de beoogde coalitie liggen de partijen ver uit elkaar. Burgerbelangen zou meer bereid zijn een nieuwe garantstelling te verlenen, terwijl ChristenUnie daar niets in ziet.
DENK als beslissende factor?Een bankroet van FC Twente kost Enschede 25,4 miljoen euro. Terwijl de stad al meer dan 15 miljoen moet bezuinigen. Dat is een molensteen om de nek van de gemeente.
Als ChristenUnie vasthoudend blijft en geen steun wil verlenen aan FC Twente - en de andere beoogde partners wel - heeft de coalitie een minimale meerderheid. De steun van eenmansfractie DENK zou dan wel eens bepalend kunnen zijn.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman