Want de club heeft de gemeente Enschede gevraagd extra garant te staan vanwege twee hoofdpijndossiers uit het verleden: de belastingclaim van 4,4 miljoen en het nog moeten nabetalen van de manager van oud-speler Jesús Corona met 6,3 miljoen. Maar het is hoogst twijfelachtig of de gemeenteraad dat wil.
OnderschattenDirecteur Erik Velderman en een groep gefortuneerde sponsors, die gisteravond bereid bleken om de club te helpen, onderschatten namelijk dat veel Enschedese raadsleden het helemaal hebben gehad met de club. Enschede komt 15 miljoen euro tekort in de zorg en Velderman kwam afgelopen week langs met de vraag al kwam het bij de raadsfracties over als een eis of Enschede voor 7 miljoen extra garant wil staan en rente en aflossing van 2,1 miljoen wil opschorten.
Iets andersVoor de duidelijkheid: een garantstelling is iets anders dan een lening of subsidie. Garant staan betekent dat de gemeente moet betalen als FC Twente daartoe zelf niet in staat is. Als Enschede instemt, komt de totale som aan garantstellingen op 15,4 miljoen. Terwijl de gemeente Twente ook al 17 miljoen heeft geleend.
Het voortbestaan van de club komt in gevaar als de gemeente niet over de brug komt, zo suggereerde het Twente kamp. Al liet de club gisteren op haar website weten dat dit niet mag worden uitgelegd als een dreiging naar de politiek. Gemeenteraadsleden reageren geërgerd en verontwaardigd op het gegeven dat de club opnieuw de hand komt ophouden , zoals ChristenUnie-voorman Henri de Roode het noemt.
In feite is FC Twente too big to fail. De gemeente zit bij de club in de tang. Het nieuwe Enschedese college van B en W is nog niet eens aan de slag, maar staat dus al voor een duivels dilemma: een bankroet van de club betekent 25,4 miljoen afboeken. De ondernemers die zeggen te willen investeren er moet 14 miljoen op tafel komen hebben de gemeente laten weten dat ze alleen over de brug willen komen als de gemeente extra garant gaat staan én als Enschede bereid is om de betaling van rente en aflossing voor drie jaar op te schorten.
Brug te verDat lijkt een brug te ver. Over opschorting van aflossing en rentebetaling (samen 2,1 miljoen) valt te praten, zei wethouder Eerenberg gisteren. Maar over een extra garantstelling niet. En die mening lijkt vrij breed gedragen in de gemeentepolitiek, zo leert een rondgang.
Het is nu de vraag in hoeverre de investeerders onder aanvoering van Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, powerplay spelen. Houden ze voet bij stuk, dan is het einde voor de club nabij. Als het misgaat, kan na alles wat we al hebben gedaan, niemand zeggen dat de gemeente Enschede de club heeft laten vallen , zei Eerenberg. Ik schuif de revolver door naar de ondernemers. Coalitiepartner ChristenUnie is nog stelliger. Fractievoorzitter Henri de Roode: Als FC Twente dreigt de stekker eruit te trekken, dan moeten ze dat maar doen. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.
Directeur Eric Velderman is juist optimistisch. De 8 miljoen die is toegezegd en waarvoor deels al is getekend, is nog maar het begin. Dit hebben we in een heel korte tijd voor elkaar gebokst. De bereidheid om te helpen is er echt. Dat blijkt nu. We hebben gezegd dat we voor 14 miljoen gaan en daar geloof ik echt in. We moeten hier samen zien uit te komen met de gemeente.
BorgstellingOpmerkelijk is dat de Enschedese raad in 2016 al akkoord was met een borgstelling van 32 miljoen. In feite hetzelfde waar de club nu om vraagt. Volgens dat plan zou het stadion voor 32 miljoen verkocht worden aan een stichting en zou FC Twente de Grolsch Veste gaan huren. De gemeentelijke lening van 17 miljoen zou worden omgezet in een borgstelling die zou worden aangevuld tot 32 miljoen. Dat was al in kannen en kruiken, maar Twente kwam er op terug en koos voor behoud van de lening en een aanvullende borgstelling van 8,4 miljoen.
Overigens betekent een faillissement ook echt het einde van FC Twente. Bij een bankroet vervalt de licentie. Wie denkt dat de club bij een snelle doorstart, waarbij er vanuit het bedrijfsleven wat miljoenen in de kas vloeien, in augustus weer in de tweede of derde divisie kan beginnen, komt bedrogen uit. Een herstart, als die er komt, gebeurt dan in de vijfde klasse van de amateurs. Bovendien zijn alle spelers bij een bankroet transfervrij en komt het stadion in handen van de gemeente.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede