Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Verbijstering over uitzetting Afghanen in Enschede

354297 azc 3

De Twentse werkgroep Evangelie voor Vluchtelingen beschuldigt de IND van vuil spel bij een geplande uitzetting van twaalf jonge Afghanen uit Almelo en Enschede.

"De IND wil blijkbaar snel nog zoveel mogelijk vluchtelingen uitzetten, voordat het land onveilig wordt verklaard. Onmenselijk", zegt Geert-Jan Bosch van de werkgroep. De IND ontkent dat met klem.

Veiligheid in land slecht
Nu geldt Afghanistan als een 'veilig land'. In het najaar van 2017 kwam de uitzetting van vluchtelingen weer op gang. Echter uit het nieuwe 'thematische ambtsbericht' van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de veiligheidssituatie in het land is verslechterd. Staatssecretaris Mark Harbers van Asielzaken heeft toegezegd de situatie opnieuw te bekijken. Zijn oordeel laat nog zeker twee weken op zich wachten.

'Niet op grote schaal'
VluchtelingenWerk Nederland zegt ook verbijsterd te zijn dat Nederland doorgaat met het terugsturen naar Afghanistan. Maar de organisatie neemt de Twentse beschuldiging niet over. Woordvoerder Annemiek Bots: "Twaalf is wel veel ineens. Maar we hebben geen signaal dat er plots op grote schaal wordt uitgezet."

Vluchtelingenwerk en nog 11 andere mensen- en kinderrechtenorganisaties hebben opgeroepen voorlopig geen Afghanen terug te sturen. In elk geval te wachten tot na het politieke debat over het ambtsbericht. Bots: "Want als je dat leest, kun je niet anders concluderen dan dat het land niet veilig is."

Christelijke jongeren

De twaalf Twentse Afghanen die nu bijna op het vliegtuig worden gezet, worden 1 juli 18 jaar, zodat de Dienst Terugkeer en Vertrek hen formeel mag uitzetten. Geert-Jan Bosch: "Maar zuiver is het niet. Ze zijn bezig met een herzieningsverzoek van hun asielaanvraag. En je hebt dat ambtsbericht. Blijkbaar wil de IND nog even snel van zoveel mogelijk vluchtelingen af. Bovendien gaat het om jongeren die zich bekeren tot het christendom. Zij lopen daar groot gevaar."

De IND gaat niet in op de individuele situatie van deze twaalf en doet geen uitspraak of zij inderdaad worden uitgezet. "Maar die beschuldiging wijs ik absoluut van de hand", zegt Lennart Wegewijs, woordvoerder van de staatssecretaris en de IND. "We zijn niet ineens extra mensen aan het uitzetten."

Gedwongen terug
Hij kan niet zeggen hoeveel Afghanen in afwachting van uitzetting in een detentiecentrum zitten. Vorig jaar keerden negentig Afghanen gedwongen terug. In maart bepaalde de Raad van State nog dat Nederland geen asiel hoeft te verlenen aan mensen uit Afghanistan, omdat het land veilig genoeg is. In 2016 vroegen 1.025 Afghanen asiel aan in Nederland, vorig jaar waren dat er ruim 900.

'Hardhandig'
De twaalf met uitzetting bedreigde vluchtelingen uit Twente verbleven in azc's en opvanghuizen in de regio. Vorige week zijn ze daar opgehaald door de vreemdelingenpolitie en overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Hun terugvlucht zou al gepland zijn voor 4 juli. Bosch spreekt van een 'hardhandige actie, met grof geweld'. "Het ging niet zachtzinnig."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.