Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedeër Martijn Beijerink kiest bewust voor werk in (grens)regio

358894 jens

Ze zijn jong, hoog opgeleid en kiezen bewust voor een leven in deze regio. Enschedeër Martijn Beijerink werkt in Duitsland, Jens Potreck uit Alstätte in Nederland.

Martijn Beijerink (36) heeft het gros van zijn studiegenoten naar de andere kant van het land zien vertrekken. Hij studeerde technische bedrijfskunde aan de UT. "80 procent van mijn medestudenten keek naar het westen van Nederland." Hij keek de andere kant op, naar Duitsland. Niet meteen, dat niet. Maar sinds ruim anderhalf jaar werkt de Enschedeër als ict-specialist bij een vestiging van Adidas in de buurt van Osnabrück.

"Tot die tijd had ik nog nooit nagedacht over een baan in Duitsland", zegt de Enschedeër. "Dat doen de meeste mensen niet, het ligt niet zo voor de hand. Terwijl er heel veel interessante bedrijven zitten op een uurtje rijden van Enschede. De grenzen zijn open, je kunt er zo aan de slag. Het is puur een mentale grens die maakt dat mensen er niet aan denken. Het begint met bewustwording. Als er een banenbeurs is op de UT, staan er alleen bedrijven die hun hoofdkantoor in Utrecht of Amsterdam hebben. Zo houd je mensen niet in de regio."

Wortels
Jens Potreck (39) heeft zijn wortels in het Duitse grensdorp Al-stätte. Hij studeerde chemische technologie in Steinfurt en promoveerde op de UT in de membraantechnologie. De Duitser koos na het vwo bewust voor een studie dichtbij huis.

"Ik wilde graag in Alstätte blijven. Ik ben daar heel actief in het verenigingsleven, bij de muziek en in de kerk." Ondertussen werkt de Duitser al tien jaar in Enschede bij Pentair X-Flow.

Die baan voelt voor hem als een lot uit de loterij. "Werk in de chemische technologie vind je ook richting Münster of in het Roergebied. Maar niet in de membraantechnologie. Nu werk ik zelfs bij de wereldwijde marktleider, en dat ook nog eens in de buurt."

Potreck heeft op de UT Nederlands leren praten. "Als je hier werkt, moet je de taal spreken." De werkcultuur in Nederland is iets informeler dan in Duitsland, zegt hij. "Hiërarchieën spelen veel minder een rol. Niemand spreekt me hier aan met mijn doctorstitel. Dat is ook goed zo."

Diversiteit
Van een typisch Duitse bedrijfscultuur is op zijn werk totaal geen sprake, zegt Beijerink. "Grote bedrijven in Duitsland staan te springen om diversiteit. Ze vinden het juist leuk als je als Nederlander solliciteert, of als je Chinees bent. De helft van de collega's is niet Duits, de voertaal is Engels, de sfeer informeel en internationaal."

Ze leven allebei graag in deze regio. "Enschede is een grote stad, maar heel erg relaxed en niet zo druk als Berlijn, Hamburg, Amsterdam of Rotterdam", zegt Potreck.

Beijerink: "Ik kom oorspronkelijk uit Tubbergen. Het is fijn dat je die Twentse sfeer ook in Enschede hebt. En kijk eens naar de huizenmarkt. Veel van mijn studiegenoten zitten hoog in de hypotheek. Hier heb je de huizen nog voor het uitkiezen, tegen veel lagere kosten."

Wie aan de andere kant van de grens werkt moet een aantal zaken regelen, dat wel. Volgens Beijerink valt het mee met de administratieve rompslomp. "Ik betaal minder belasting dan in Nederland, krijg meer kinderbijslag, hoef geen ziektekostenpremie te betalen, bouw pensioen op en kan de hypotheekrente aftrekken, omdat mijn vrouw in Nederland werkt. Van de Duitse belastingdienst krijg ik een bijdrage in het woon-werkverkeer. En als ik een klusjesman inhuur, kan ik dat in Duitsland van de belasting aftrekken."

Aandurven
Wie aan beide kanten van de grens werkervaring heeft, is minder afhankelijk van economische grillen in het ene of het andere land. "Toch ken ik niemand die in Duitsland werkt. Mensen durven het niet aan", zegt Beijerink. "Ik ken in Duitsland niemand die in Nederland werkt. Ik zie wel dat er belangstelling is", aldus Potreck.

Ook hij ziet voordelen in het wonen aan de grens, die in veel opzichten niet meer bestaat. "Levensmiddelen, sterke drank en benzine zijn in Duitsland goedkoper. Alstätte profiteert van de ligging aan de grens. We hadden geen drie supermarkten en een zwembad in het dorp als hier niet zoveel Nederlanders kwamen. Andersom ga ik met mijn vrouw en kinderen vaak op de fiets naar Enschede. Als je op de Oude Markt zit lijkt het net vakantie."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.