Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Twente heeft 200 dagen aan regen nodig om de droogte te compenseren

359045 download 1 81

Twente en de Achterhoek vormen de vuurrode vlek op de kaart van de neerslagtekorten in Nederland. Het waterschap Vechtstromen zegt te doen wat het kan, maar is uiteindelijk ook maar gewoon afhankelijk van het weer. We kunnen geen water toveren.

Hier en daar springt een kikker, iets verderop vliegt een libelle. Verder is er niet veel leven in de doorgaans zo dynamische Bruninksbeek bij Enschede. 50 miljoen liter water bevat de waterloop hier normaal, zo n 30 tot 40 centimeter hoog staat het dan. Nu stroomt er niets. Zelfs de stenen, gewoonlijk onzichtbaar, zijn kurkdroog. Bas Worm, Maikel Noordam en Hans Gels - nota bene op gewone schoenen - hoeven niet eens te vrezen voor een glijpartij als ze eroverheen te lopen.

De mannen van het waterschap Vechtstromen hebben een gezelschap meegenomen op excursie, om te laten zien wat het gebrek aan regen met de natuur doet. De Bruninksbeek is een voorbeeld, net als het Usselerveen. Dit hoort niet te knisperen als je eroverheen loopt , merkt Worm op de gortdroge grond onder de brandende zon op. We zouden eigenlijk met de enkels in de drek moeten staan , vult Gels aan.

Historie
Het baart hen zorgen. Even voor de trip langs de door droogte geteisterde natuur hebben de wateradviseurs uitgelegd hoe extreem deze weersomstandigheden zijn. Grafieken houden gelijke tred met de zomer van 1976; ook toen was er in juli een neerslagtekort van 250 millimeter en werd het in augustus alleen nog maar erger. We schrijven historie , geeft Worm aan. Maar of we er blij mee moeten zijn...

Twente en de Achterhoek vormen vuurrode vlekken op de landelijke kaart van het neerslagtekort. Nergens zo droog als hier. Door een gebrek aan regen, uiteraard. Maar ook door de zandgronden, waar water snel doorheen zakt, en de hoogteverschillen, tussen de 85 en 5 meter boven NAP.

Een fikse regenbui gaat niet meer helpen. Bij de Bruninksbeek laat Worm het probleem zien, met behulp van een gevulde fles water. Wanneer hij die leeggiet, trekt het niet de grond in, maar stroomt het water naar een lager gelegen plek. De grond is zo droog dat hij het water niet kan opnemen. Als het gaat regenen, laat het dan alsjeblieft eerst miezeren , zegt Worm. Het is nu verhard oppervlak, het moet eerst weer nat worden.

Tweehonderd dagen
We hebben bijna het dubbele aan neerslag nodig om deze droogte te compenseren , vervolgt Worm. Dat is tweehonderd dagen aan regen. Even daarvoor heeft hij al aangegeven dat het tekort dit jaar niet meer gerepareerd gaat worden, ook al omdat er nog geen regen verwacht wordt. En we kunnen geen water toveren.

Het waterschap zegt te doen wat het kan. Hoewel vakantieverloven nog niet zijn ingetrokken is de crisisorganisatie al opgeschaald. Toch is een algeheel onttrekkingsverbod echt niet aan de orde , laat Gels weten, want: We willen ondernemers niet het mes op de keel zetten . Maatwerk luidt het devies. Maar in grote delen van Twente mag oppervlaktewater uit vijvers, sloten en beken en grondwater rondom kwetsbare natuurgebieden niet gebruikt worden om gewassen te besproeien. Alles om te voorkomen dat bijvoorbeeld waterlopen droogvallen, het grondwater nog verder zakt en het water dusdanig aan kwaliteit inlevert dat blauwalg, botulisme en vissterfte oprukt.

Gloeiende plaat
De mannen van het waterschap zien tot eind volgende week geen grote neerslaghoeveelheid komen. En als er al wat valt, is het een druppel op een gloeiende plaat. Het is voor nu, los van de maatregelen, een kwestie van accepteren, en kijken naar de toekomst. Worm verwacht als gevolg van klimaatverandering meer van dit soort lange, droge periodes, die afgewisseld worden met heviger regenbuien. En daar is het land nog niet op ingericht. Om dat het hoofd te bieden, wordt de komende jaren 116 miljoen euro geïnvesteerd in klimaatrobuuste oplossingen, om het water beter vast te houden. Daarbij valt te denken aan het breder en minder diep maken van beken en het terugbrengen van het verharde oppervlak in stedelijk gebied.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.