Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Leger des Heils helpt moestuin De Laares de droogte door

360824 Schermafbeelding 2018 08 06 om 082234

De landelijke hype rond moestuinen lijkt wat bedaard, maar in De Laares wordt er drie jaar na opening van de wijkmoestuin nog volop geoogst. Zelfs in de hete en droge zomer van dit jaar komt de groene oase in de wijk niets tekort.

Zelfs de oersterke aardperenplanten in de wijkmoestuin aan de Leliestraat vertonen tekenen van de droogte die Nederland, maar het Oosten in het bijzonder, afgelopen weken teistert. Zonder hulp van het Leger des Heils, hadden we het niet met onze gietertjes gered , wijst Hetty Reijmer op een grote watertank die naast de schutting staat. Die is onlangs door het Leger gevuld met water, zodat de gewassen deze zomer gesproeid kunnen worden.

Jan Gijsen, een andere vaste helper in de wijkmoestuin van De Laares knikt. Anders hadden we alles kunnen weggooien en weer opnieuw kunnen beginnen voor volgend jaar. Nu worden de courgettes, appels, aardbeien, aardappels, tomaten en vele andere groenten en fruit in grote hoeveelheden geoogst.

Kippenren
De band tussen de moestuin en het direct naastgelegen Leger des Heils is bijzonder. Drie jaar geleden werd de opening van de wijkmoestuin in gezamenlijkheid gevierd. Aanvankelijk waren veel buurtbewoners sceptisch over de komst van het complex van het Leger des Heils, waar verslaafden worden opgevangen, middenin hun wijk. Maar de zorgen werden snel minder toen het pand er eenmaal stond. Het Leger des Heils bleek zelfs een hele goede buurman.

De kippenren, die net als de rest van de moestuin vanuit het wijkbudget werd bekostigd, is door een medewerker van het Leger in elkaar gezet. Dat geldt ook voor de aanleg van het middenpad.

Opbrengst
De vaste club tuiniers bestaat in De Laares uit een kleine tien personen. Hetty Reijmer, Jan Gijsen en Renate Säverin zijn er in principe elke dag wel te vinden. Een moestuin onderhouden vraagt om discipline en doorzettingsvermogen , weet Säverin. Het leukste vindt zij de spontane contacten met buurtbewoners en nieuwsgierige voorbijgangers. Soms komen er kinderen een kijkje nemen bij de kippen. Elke zaterdag is er verkoop. Tussen 11.00 en 13.00 uur wordt de oogst van dat moment verkocht tegen schappelijke prijsjes.

Denk aan 50 cent voor een courgette , zegt Reijmer. Met de opbrengst worden weer nieuwe zaden en attributen voor de moestuin gekocht. Ik denk wel eens dat we misschien een beetje te weinig reclame maken voor onze moestuin. Gijsen vindt het prima. Het is ook niet de bedoeling dat we een professioneel groentebedrijf worden , zegt hij met een knipoog.

Buurtmoestuin
De Laares is een van de buurtmoestuinen die de afgelopen jaren in Enschede van de grond kwamen. Ook aan de Molukkenstraat (Hogeland-Noord) en aan de Meeuwen (Deppenbroek) kweken buren samen groenten van Enschedese bodem. Ik hoop dat we hier kunnen blijven , zegt Hetty Reijmer. De braakliggende kavel zou in de toekomst zomaar interessant kunnen zijn voor woningbouw. Dat zou toch zonde zijn. Het is hier zo mooi. Renate Säverin sluit zich daar bij aan. Een van de weinige stukjes groen in de wijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.