Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Enschedees gras is vanaf nu verboden voor voetballers

361763 sportvelden

Sportaal heeft vrijdag een speelverbod afgekondigd voor natuurgrasvelden in Enschede. Het gemeentelijke sportbedrijf hoopt te voorkomen dat de sportvelden onherstelbaar worden beschadigd.

Door aanhoudende droogte en extreem hoge temperaturen is de kwaliteit van de speelvelden in Enschede sterk onder de maat. We hebben afgelopen woensdag een ronde gemaakt langs alle velden in de stad , zegt Rutger Jan Hesselink van Sportaal. De conclusie was eigenlijk overal dezelfde: te slechte kwaliteit om te sporten. Tot 1 september zijn de velden gesloten .

Naweeën
Er zijn veel clubs die met vrijwilligers heel actief zijn geweest met sproeien. Het gras is bij die clubs wel groen, maar daar is alles mee gezegd. Als je nu gaat voetballen, speel je alles kapot. En dan ga je heel lang de naweeën voelen , aldus Hesselink.

Afgestorven
Van het gras dat lange tijd bruin is, zijn de wortels afgestorven. Dit gras komt ook niet terug. Het maaien van de velden is zoveel mogelijk uitgesteld, omdat hierdoor nog meer verbrandingsschade ontstaat. De groeiachterstand wordt dit seizoen niet meer goedgemaakt.

Hopen op regen
Sportaal werkt er met man en macht aan om de velden voor de start van de bekerwedstrijden, begin september, en de competitie, half september, speelklaar te hebben. Het is nu hopen op regen, zodat er direct begonnen kan worden met die werkzaamheden.
Wiedeggen
Er wordt dan begonnen met het maaien van het gras en waar nodig het verwijderen van onkruid en sprieten. Door te wiedeggen wordt daarna het dode gras losgekamd en opgeveegd. Verspreid over het seizoen worden alle velden twee keer gezaaid en belucht en twee keer extra bemest.

Hesselink: Eind augustus gaan we het speelverbod heroverwegen. Wat als het allemaal niet genoeg blijkt? Dat is ook de vraag die wij ons stellen. Het wordt de komende weken in elk geval niet zo heet als de afgelopen weken. Dat scheelt al iets. De trainingsvelden mogen gewoon gebruikt worden en dat geldt natuurlijk ook voor het kunstgras. Het verbod geldt in principe alleen voor voetbalclubs.

Treurige aanblik
We hielden er rekening mee dat dit ging gebeuren , zegt Bert Lambeck van De Tubanters. Sportaal heeft nog niets aan de velden kunnen doen deze zomer. De voetbalvelden op Het Diekman liggen er dan ook treurig bij. Voor de trainingen en oefenwedstrijden hoeft het in principe geen probleem te zijn, want net als veel andere clubs heeft De Tubanters kunstgras.

Op kunstgras
Wel hebben we het programma voor het Gerard Westerveldtoernooi, op 19 augustus, aangepast , zegt Lambeck. Het vriendschappelijke toernooi voor amateurclubs, als voorbereiding op het nieuwe seizoen, wordt nu op het enige officiële kunstgrasveld afgewerkt. Lambeck heeft er een hard hoofd in dat de Enschedese velden er voor begin september goed bij liggen. De vraag is dan: wat doet de KNVB? Wat beslissen ze in Zeist?

Ook bij Sparta Enschede, Avanti-Wilskracht, Sportclub Enschede, Victoria 28 en Rigtersbleek ligt kunstgras. De seizoensvoorbereiding hoeft niet in de problemen te komen. Al kan de druk op de velden toenemen.

Voor de camera van 1Twente legt accommodatiebeheerder Jan Kuipers van Achilles Enschede uit dat het enige kunstgrasveld op het complex aan de Horstlindelaan intensief wordt gebruikt. Het is even behelpen. We moeten allemaal op hetzelfde kunstgrasveld. De jeugdteams van EMOS (buurvereniging van Achilles, red.) zijn met ons samengevoegd. Dat zijn bij elkaar 24 teams. Andere verenigingen maken er ook al gebruik van, omdat ze niet kunnen trainen op hun eigen natuurgras.

Uitwijken
Hoewel Sportaal alleen een speelverbod heeft afgekondigd voor de wedstrijdvelden, kiezen veel clubs er voor om ook trainingsvelden met rust te laten. Dat heeft helemaal geen zin, om daar op de voetballen. Dan heb je straks niets meer aan die velden , zegt voorzitter Ramai Jagai van de Surinaamse voetbalvereniging (SVV 91), die net als de Turkse Voetbalvereniging (TVV) op het Wethouder Horstmanpark is gehuisvest. Ons sportpark is een van de weinige waar geen kunstgras ligt. Voor trainingen wijken we al uit naar het kunstgras van FC Aramea, in Zuid. Voor oefenwedstrijden en misschien wel de bekercompetitie zullen we bij onze tegenstanders moeten spelen, als zij kunstgras hebben.

Toernooi in gevaarVoetbalvereniging Phenix, aan de Zuid Esmarkerrondweg, ervaart hetzelfde probleem als SVV 91: geen eigen kunstgras. Het trainingsveld kan weliswaar gebruikt worden, maar dat lijkt geen oplossing voor het befaamde Harm Posttoernooi, op zaterdag 1 september. Het jaarlijkse toernooi is vernoemd naar de overleden oud-voorzitter. Een traditie.

Opbrengsten
Maar nu komt het toernooi toch echt in gevaar , zegt clubvoorzitter Henk ter Heeghde. Het is zonde, de voorbereidingen zijn in volle gang. Het is te hopen dat het komende weken flink gaat regenen. En misschien moeten we proberen uit te wijken naar het kunstgras bij een andere club. Maar zo n toernooi houd je normaal natuurlijk ook vooral voor de eigen kantine-opbrengsten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Robin Hilberink.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.