Ruim 4000 festivalgangers kwamen deze zaterdag naar de vliegbasis Twente, voor de eerste editie van festival Onder de Radar. Dankzij stralend weer, een knusse opzet en techno-dj s van naam en faam werd het allereerste technofestival in Overijssel voor de liefhebbers van het elektronische genre een herkenbaar feestje. Met muziek waar je niet alleen naar moet luisteren, maar die je ook moet beleven.
Hij vliegt de hele zaterdag van hot naar haar, organisator Bas Amro van Basic Grooves. Naast het in goede banen leiden van zijn Onder de Radar, staat de 27-jarige Enschedeër namelijk zelf ook achter de draaitafel. Dat is het voordeel van de baas zijn, draaien op je eigen feestje , grapt hij.
Ik doe dit gelukkig niet in m n eentje. Het is een drukke dag, maar prachtig om mee te maken. Dit festival is het grootste evenement van Basic Grooves. Ik ben dan heel blij verrast en supertevreden met de opkomst van vierduizend bezoekers. Daar had ik zeker op gehoopt.
Het terrein
Het festivalterrein op de voormalige vliegbasis is ten opzicht van Airforce een week eerder iets kleiner in opzet. Het zorgt voor een knusse sfeer, waarbij een wandeling naar één van de vier stages nooit langer dan een paar minuten duurt. De oude kazerne op het terrein trilt haast uit elkaar van de lage bastonen.
Bezoekers wagen letterlijk onder de radarinstallatie op de vliegbasis een dansje bij het hoofdpodium. Anderen zoeken de schaduw op bij één van de picknicktafels of in een hangmat tussen de bomen. Te druk is het aan het begin van de avond niet: bij de muntjesuitgifte ben je gelijk aan de beurt en ook bij de bar staan bezoekers niet in een minuten durende rij.
Area Basic Grooves oogt op sommige momenten wel wat leeg. Maar bij de mainstage en De Reactie is het vrijwel continu volle bak. Podium De Doofpot - in de oude kazerne - is misschien nog wel het meest sfeervol door het gebouw en de versieringen. Qua sfeer doet deze area denken aan een spontaan en stiekem georganiseerd technofeest: toch een beetje hoe de muzieksoort is begonnen en nog bekend staat.
Live meemaken
De vriendengroep van Ryan (20) is blij verrast door het festival: Echte pure technoliefhebbers zijn we niet echt, wel festivalliefhebbers , zegt de Enschedeër, die deze zaterdag gewoon met de fiets naar Onder de Radar kwam. De muziek bevalt hem en zijn maat Philip stipt aan dat een festival als dat in Enschede ook de manier is om techno te beleven: Je moet het niet thuis gaan draaien, door slechte speakers , legt hij uit. Techno moet je live bij zijn en opgaan in de muziek. Vooral de bastonen doen het hem.
Een festival met alleen maar pure liefhebbers is geen goed festival , legt Bas Amro uit. Daarom ben ik blij dat er ook mensen zijn die misschien minder met techno hebben. Zelfs mijn ouders en schoonouders zijn er. Maar juist die fanatieke liefhebber uit deze regio maakte het concept van Onder de Radar mogelijk. Naast Tukkers zijn er namelijk ook veel Duitse bezoekers.
Opgaan in het ritme
Er is in het oosten echt een grote groep technofans. Maar als je naar een technofestival wilde moest je al gauw naar Amsterdam , verklaart Bas het ontstaan. Techno groter maken, dat is op zich niet ons doel. Maar we willen wel die drempel om eens met de muziek in aanraking te komen laag houden. Want het is een muzieksoort die je live moet meemaken. Het klinkt misschien eentonig, maar dat maakt juist dat je helemaal kunt opgaan in het ritme. Lekker dansen, die weekendsfeer.
Wachten op de duisternis
De leeftijd is divers. Veel twintigers en dertigers, maar ook jonge technofans. Zoals Laurens (18) en Bente (17). Zij zijn vooral voor afsluitende dj Robert Hood naar de vliegbasis gekomen. Het jonge stel uit Enschede vindt het knap dat Hood én grondlegger van het genre Derrick May zijn gestrikt.
We zijn fan dus heel gaaf dat we die hier gewoon kunnen zien , zegt Laurens. Ik denk dat het goed is voor Enschede dat er nu zo n festival is. Het is gemoedelijk en niet te groot. Als je een beetje bekend bent met Basic Grooves kom je veel bekenden tegen. Dat maakt het gezellig.
De twee kijken uit naar het moment dat de zon ondergaat. Dat is de beste tijd voor techno, laat in de avond. Het is toch een beetje duistere muziek.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink