Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Jan Salverda stopt bij Domijn Enschede

361866 Schermafbeelding 2018 08 13 om 082519

Hij heeft de meest fantastische baan van Nederland, vindt hij. Toch stopt Jan Salverda (63) er mee als bestuurder van woningcorporatie Domijn. Na elf jaar is het tijd voor een nieuwe roerganger.

Waar hij trots op is? Jan Salverda hoeft er niet lang over na te denken. Als bestuurder van een organisatie heb je een bescheiden rol. Dat is superbelangrijk. Jij geeft de richting aan, maar je moet de uitvoering van het echte werk overlaten aan mensen die voor dingen hebben doorgeleerd. Ik denk dat we dat bij Domijn goed voor elkaar hebben. Zeker als je kijkt naar het tevredenheidsonderzoek onder medewerkers dat eens in de twee jaar wordt gehouden. Drie keer achter elkaar zijn we geëindigd bij de vier beste organisaties van Nederland.

Dat is niet alleen belangrijk voor de medewerkers zelf, maar net zo goed voor de klanten. We hebben veel klanten aan de onderkant van de samenleving. Dat vraagt veel tijd, aandacht en begrip. Domijn staat, als een organisatie die zich verder wil ontwikkelen. Daardoor wordt het werk naar je klanten toe ook beter.

Gepokt en gemazeld
Jan Salverda is met een ervaring van ruim 25 jaar gepokt en gemazeld in de volkshuisvesting. De afgelopen elf jaar als algemeen directeur bij Domijn, daarvoor lange tijd bij woningcorporatie Licht & Lucht in Haaksbergen. Hij is voorzitter van de vereniging WoON, de vereniging van Twentse woningcorporaties. Nog even, want dit najaar stopt hij er mee. Bij corporaties teken je voor een periode van vier jaar. De volgende periode is vanaf 2019, dan zou ik 64 zijn. Te vroeg om met werken te stoppen, maar ik heb dit lang genoeg gedaan. Het is goed voor de organisatie als er vers bloed komt.

En goed voor hemzelf. Ik zou wel eens andere klussen willen doen. Nog geen idee wat. Misschien iets in de richting van advieswerk of een toezichthoudende rol.

Vijftig reacties
De vacature die de raad van commissarissen en het managementsteam hebben opgesteld heeft ongeveer vijftig reacties opgeleverd. De functie van corporatiebestuurder is kennelijk gewild. Dat was een aantal jaren geleden nog anders, toen de corporaties naar aanleiding van de Vestia-affaire tijdens de Parlementaire Enquêtecommissie op het schopbankje zaten. De commissie was in haar rapport zeer kritisch over de rol van de corporatiebestuurders en over het falen van het toezicht en de rol van de politiek. Salverda vindt het een goede zaak dat het toezicht op het gedrag van woningcorporaties en op hun financiële beheer is uitgebreid met de Autoriteit Woningcorporaties. Ook al vindt hij die externe controle soms best frustrerend.

Over de maatschappelijke verontwaardiging over de topinkomens van corporatiebestuurders kan hij kort zijn. Die pijn is met de invoering van de Wet Normering Topinkomens uit de lucht.

Máxima

Het recente bezoek van koningin Máxima aan het nieuwe onderkomen van Domijn, de Performance Factory, is voor hem een bewijs dat het imago van corporaties is opgepoetst. Ik vond het prachtig. Het betekent toch een zekere erkenning als iemand van het Koninklijk Huis op bezoek komt. Er moet van tevoren over zijn nagedacht, of het wel kon en of het wel verantwoord zou zijn.

Het nieuwe hoofdkwartier aan de Hoge Bothofstraat is overigens het werk van zijn collega-bestuurder Ineke Buursink, benadrukt hij. Zij is de trekker.

Lijnen uitzetten
Vanuit de voormalige textielfabriek worden de lijnen uitgezet naar een maatschappelijk verantwoord huisvestingsbeleid, met extra aandacht en zorg voor kwetsbare huurders. Domijn heeft 15.000 woningen in beheer en 1,5 miljard op de balans. De afgelopen jaren hebben we gezorgd voor veel betaalbare woningen. Om de betaalbaarheid op peil te houden hebben we zelfs de huur van een deel van ons bestand verlaagd. We hebben het goed op de rit hoe we in de toekomst met ons vastgoed omgaan. Het is de kunst veel te investeren, zonder dat dat ten koste gaat van de betaalbaarheid.

Verbazing
Onlangs werd bekend dat Domijn ruim 30 sociale huurwoningen in Stadsveld gaat slopen en dat daar huur- en koopwoningen in de vrije sector voor terugkomen. Dat heeft verbazing gewekt. Salverda legt uit: Het betreffende deel van Stadsveld vertoont een eenzijdig beeld van sociale woningen. Wij kijken wat een gebied nodig heeft. In dit geval is het goed om meer variatie in de buurt te creëren en duurzaam nieuw te bouwen.

De afgelopen jaren hebben de veertien Twentse gemeenten en de provincie Overijssel veel onderzoek gedaan naar de toekomstige woningmarkt. Gemeentes krimpen, inkomens gaan verder omhoog. Scheefwonen (te weinig huur betalen in verhouding tot je inkomen) wordt wettelijk aangepakt. Misschien hebben we in Twente op een bepaald moment wel te veel sociale huurwoningen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.