Dimence is één van de achttien ggz-instellingen die vrijwillig heeft ingetekend op het nieuwe systeem van waardegerichte inkoop , zoals Menzis het noemt. De zorgverzekeraar wil dat hulpverleners die depressies en angststoornissen behandelen, veel meer kennis en ervaringen uitwisselen, om zo tot betere resultaten te komen. Daarbij moet het oordeel van de patiënt over de behandeling centraal staan, en bijvoorbeeld niet of exact voldaan is aan allerlei administratieve verplichtingen.
Meer vergoeding
Behandelaars die kunnen aantonen dat hun patiënten beter en sneller geholpen worden, krijgen meer vergoeding dan behandelaars die geen kwaliteitsverbetering realiseren. In het huidige systeem is er nauwelijks verschil in beloning tussen goede en slechte resultaten.
Volgens Herma van der Wal, lid van de raad van bestuur van Dimence Groep, sluit het nieuwe contract van Menzis naadloos aan bij de manier van werken binnen de instelling. Mediant, de andere grote Twentse ggz-instelling, heeft niet ingetekend op het nieuwe financieringssysteem. Dat heeft voor patiënten geen financiële consequenties: Mediant houdt gewoon het bestaande contract met Menzis.
Vragenlijst
Wij zijn eind vorig jaar al een samenwerkingsverband aangegaan met drie andere ggz-instellingen om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren , vertelt Herma van der Wal van Dimence. We zijn begonnen met de twee meest voorkomende ziektes: depressie en angststoornis. We onderzoeken via vragenlijsten hoe onze cliënten reageren op alle aspecten van de behandeling. Wat doen medicijnen, wat doen gesprekken? Op welk moment moet je welk middel inzetten? Wanneer treedt er verbetering op in de stemming, in het slaapgedrag? Wat vinden patiënten zelf belangrijk in de behandeling, welke resultaten verwachten ze? Die vragenlijsten zijn oorspronkelijk bedoeld als houvast voor de behandelaar, maar wij gebruiken die gegevens nu ook om trends te onderzoeken in behandelingsresultaten.
Als ze op de ene locatie na twee weken beginnen met medicijnen en bij de andere na zes weken, wat zijn dan de verschillen? Die inzichten bespreken we met de professionals van de vier instellingen. Door resultaten te vergelijken, hopen we de behandelingen steeds verder te kunnen verbeteren.
Nieuwe werkwijze
Het vergoedingenplan van Menzis sluit daar volgens haar perfect bij aan. Het grootste voordeel voor Dimence is dat het nieuwe contract drie jaar geldig is. Vaak worden tussen verzekeraars en behandelaars contracten voor één jaar gesloten. Nu krijgen we drie jaar de ruimte om intensief aan kwaliteitsverbetering te werken. Want dat kost tijd in de geestelijke gezondheidszorg. Bij een nieuwe heup weet je na een paar weken wel of het resultaat goed is of niet, bij behandeling van een depressie is dat veel lastiger te beoordelen."
Volgens Van der Wal leidt de nieuwe werkwijze niet tot extra administratie. Nee, juist niet. Onze professionals en onze patiënten worden nu al gek van alle formulieren die ze moeten invullen. Maar ook daar zoeken we naar verbetering. Als iedereen het erover eens is dat vraag zes tot en met tien op een formulier niet relevant zijn, gaan we zorgen dat die vragen geschrapt worden. We willen juist af van al die vinkjes. Die zeggen namelijk niets over de kwaliteit van je zorg.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Dimence