De Syrische vader die in 2017 zijn drie kleine kinderen vanuit Enschede naar Hongarije ontvoerde, mag ze niet meer zien. Zijn ex-vrouw en kinderen zijn doodsbang voor de man, die dit voorjaar op vrije voeten kwam.
Eerwraak
Het Gerechtshof in Arnhem boog zich onlangs over een verzoek van vader om weer zeggenschap over zijn kinderen te krijgen. Maar dat vindt het hof geen goed idee: de man is gewelddadig en er is reëel gevaar voor eerwraak. Uit de beschikking blijkt dat zich na de ontvoering een hartverscheurend gezinsdrama heeft afgespeeld.
Echtscheiding
De man kwam als vluchteling naar Nederland. In 2015 volgden zijn vrouw en drie kinderen, in het kader van de gezinshereniging. Maar wat de start van een nieuw leven had moeten worden bleek een nachtmerrie. Al binnen een paar maanden vluchtte moeder met de kinderen naar een Blijf-van-mijn-lijfhuis vanwege herhaalde mishandeling. Een jaar later vroeg de vrouw een echtscheiding aan.
Doodsangst
Op de dag dat de rechtbank de scheiding zou behandelen nam de vader zijn kinderen mee in de trein. Hij werd elf dagen later in Hongarije opgepakt. Voor de ontvoering werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Op 25 mei van dit jaar kwam hij weer op vrije voeten en sindsdien leven moeder en kinderen, die op een geheim schuiladres wonen, in doodsangst. De moeder heeft last van paniekaanvallen, slaap- en eetproblemen. De kinderen zijn bang om naar school te gaan en durven niet buiten te spelen. Het hele gezin is onder behandeling bij een psycholoog.
Traumatisch
De vader snapt daar niets van. Volgens hem was de reis naar Hongarije een soort vakantie en genoten de kinderen van het samenzijn met pappa. Maar deskundigen denken daar heel anders over. Wat er ook exact gebeurd is gedurende de dagen dat zij met de vader op reis waren, voldoende staat vast dat het voor de kinderen (destijds nog maar vijf, vier en twee jaar oud) traumatisch is geweest om zo ineens van hun moeder te worden weggerukt. Twee van hen vertoonden kort na hun reis met de vader zorgelijk en angstig gedrag.
Nieuwe ontvoering
Ook het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC) heeft na onderzoek geconcludeerd dat de moeder het gevaar loopt slachtoffer te worden van eergerelateerd geweld door de vader en sluit niet uit dat de vader de kinderen opnieuw zal proberen te ontvoeren.
Fout hulpverlenerDe vader is het daar niet mee eens. Hij snapt dat een omgangsregeling met de kinderen op dit moment een brug te ver is, maar wil wel minstens eens per drie maanden door moeder op de hoogte worden gehouden over hoe het met zijn kroost gaat. Desnoods via een tussenpersoon. Maar zelfs dat durft moeder niet aan: een eerdere geheime verblijfplaats is door toedoen van een hulpverlener bekend geraakt bij de vader, waarna zij met haar kinderen moesten verhuizen. De vrouw wil op geen enkele manier contact meer met haar ex.
Ander gedragDie eis heeft het gerechtshof nu toegewezen. Overigens niet voor altijd. Volgens het hof moet de vader op termijn wel weer in beeld komen bij de kinderen. Maar dat moet hij eerst hulp zoeken om inzicht te krijgen in zijn daden en het effect daarvan op vrouw en kinderen. Ook moet hij zich zeer strikt houden aan het huidige omgangs- en contactverbod. Pas als hij daadwerkelijk ander gedrag laat zien is er een mogelijkheid tot herstel van contact.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Politie Oost-Nederland