Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedese ijsmannen: Zeven maanden werken, vijf maanden ijsvrij

364979 Talamini 1

Er wordt algemeen aangenomen dat alle Talamini's familie zijn van elkaar. En dat de ijssalons met deze naam in Deventer, Almelo, Winterswijk, Rijswijk, Groningen en Gent tot een soort keten behoren.

Dat misverstand wil Angelo Talamini (1939) graag uit de wereld helpen. Familie is het niet en de zaken hebben niets met elkaar te maken. Iedereen maakt zijn eigen ijs. Maar de Talamini's komen uiteindelijk wel allemaal uit hetzelfde dorpje in Noord-Italië: Voldo di Cadore, een plaatsje in de Dolomieten waar ze bijna allemaal Talamini heten.

Dat daar zoveel ijsbereiders vandaan komen? Tja, net zo verwonderlijk is dat uit een naburig plaatsje allemaal terrazzowerkers kwamen, arbeiders die met graniet werkten. Het heeft allemaal te maken met de armoe in het begin van de 20ste eeuw. In Voldo di Cadore werd in die tijd echt geen ijs gemaakt. Maar bij banketbakkers in Venetië, zo'n 120 kilometer verderop, kon je dat leren. Velen deden dat, onder wie Angelo's vader.

Van Turijn naar EnschedeDeze Amerigo Talamini, een timmerman die nog bij de Fiatfabriek in Turijn heeft gewerkt, kwam met zijn ijsdeskundigheid in Praag terecht. Daar werd hij benaderd door iemand die vroeg of hij zin had om met hem mee te gaan naar Nederland, naar een ijssalon in Breda. Hij zei 'ja' en een paar jaar later, in 1933, opende Amerigo Talamini zijn eigen ijssalon in Bergen op Zoom genaamd La Venezia.

Toen hij in 1961 stierf, werd de zaak voortgezet door zijn vrouw en zoon Angelo. Maar bij die laatste begon het na een paar jaar te knagen. Van de frieten, die ze sinds de jaren 50 ook verkochten, wilde hij af. Ook wou hij weg uit Bergen op Zoom. De zaak zat te ver uit het centrum, vond hij.

TalaminiDoor de plotselinge dood van een ijsbereider kwam in 1965 in Enschede een ijssalon vrij, aan de Bolwerkstraat. Angelo nam het over. De naam 'Venezia' kon hij niet voortzetten. Aan de Lipperkerkstraat zat al een ijszaak met die naam. Die werd gerund door een neef van hem. Een Belfi, ook uit Voldo di Cadore. Hij koos voor de naam Italia.

In 1970 kocht hij het pand aan de Marktstraat 9, want de zaak aan de Bolwerkstraat stond op instorten. In 1971 opende hij de ijssalon met op de gevel: Talamini. De zaak zit er nog. Zoon Riccardo nam het in 2009 over. Maar Angelo is er blijven werken. Hij woont boven de salon. Als de zaak open is tenminste: van half maart tot het eerste weekeinde van oktober. Daarna zit hij in het ouderlijk huis in Italië.

IJsvrijZeven maanden werken, vijf maanden ijsvrij, dat lijkt een droombaan. Maar vader en zoon willen dat nuanceren. In de 'ijstijd' maken ze weken van 120 uur. Ze doen het graag. Hun ambachtelijk bereide ijs van louter natuurproducten zonder smaakversterkers, kleurstoffen of conserveringsmiddelen: daar wordt de stad een beetje blijer van en zij zelf ook.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.