Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Lego en grafmanden op uitvaartfestival in Enschede

368151 874876

Uitvaartzorg Varviksingel vierde zaterdag het 190-jarig bestaan zaterdag met een luchtig uitvaartfestival . Er kwamen honderden bezoekers op af.

De uitvaart in de toekomst en het milieu zijn grote thema s van het festival. Bij de ingang staat de elektrische rouwauto van vervoersbedrijf Van der Lans & Busscher uit Den Haag, de enige in Nederland. In dit deel van het land is er nog geen vraag naar, maar in het westen wordt de milieuvriendelijke lijkwagen al drie tot vier dagen per week verhuurd.

Oog voor het milieu speelt eveneens een grote rol bij het nieuwste aanbod op het gebied van grafkisten. Behalve de traditionele kisten zijn er exemplaren verkrijgbaar van sloopmateriaal.

Nabestaanden hoeven tegenwoordig overigens niet meer per se te kiezen voor kisten. Vooral het aanbod aan natuurlijke uitvaartmanden groeit enorm. Manden van riet bijvoorbeeld, of van bananenblad, in kleur of naturel. Terug naar de natuur is echt een trend in de uitvaart, daar is behoefte aan , beaamt voorzitter Jacqueline Beimers van de stichting Diacon, de beheerder van het uitvaartcentrum.

Christinalust
Daarom is op het festival ook Natuurbegraven Nederland present, die bezig is met de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats op landgoed Christinalust in het buitengebied van Enschede. De kraam van Natuurbegraven heeft veel aanloop. Hoewel niet iedereen het initiatief waardeert. Ik merk d r toch niks meer van woar k lig a k dood bun , merkt een oudere bezoeker schouderophalend op, terwijl hij naar de stand van de begraafplaats in Usselo loopt.

Opvallend is het aanbod aan begeleiding voor kinderen die een dierbare hebben verloren. Er is een in rouw gespecialiseerde kindertherapeute en het bedrijf Rouw&, dat zogeheten rouwspeelgoed verkoopt. Richard Hattink uit Castricum is de bedenker ervan en heeft klanten tot in Azië, de Verenigde Staten en de Verenigde Emiraten.

LegoblokjesVan al bestaande legoblokjes bouwt hij op schaal crematoria, kisten, crematieovens, aula s, kerken, en nog veel meer. Slaan we soms door in de commercie rond uitvaart? Hattink kan zich de vraag voorstellen. Maar die komt voort uit onbegrip waar dit allemaal voor is bedoeld. Dit is geen speelgoed, maar heel toegankelijk educatief materiaal dat kinderen helpt bij het verwerken.

Zijn ervaring is dat 98 procent van de kinderen eerst een crematie-oven pakt. Ik heb zelf in de uitvaartbranche gewerkt. Kinderen waren vaak boos op me, omdat ze dachten dat je het hoofd en de benen van een overledene eraf haalde voordat de kist de oven in ging. Kinderen denken dat een crematieoven hetzelfde is als de oven thuis. Als ze mijn oven van lego bekijken, dan is het niet zo luguber meer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.