Armin van Buuren, Nicky Romero, Radical Redemption, Tiësto; het is slechts een greep uit de topdj s die Antoine Moghaddar uit Enschede voor zijn lens heeft gehad. De student heeft het op zijn twintigste al gemaakt als festivalfotograaf. Toch is het niet alleen glitter en glamour : Het is keihard werken.
Waar Antoine een paar jaar geleden alleen nog maar van kon dromen, is werkelijkheid geworden. Hij reist het land door samen met zijn helden: wereldberoemde dj s. Ik ben nu onder andere in gesprek met Martin Garrix om mee te gaan als fotograaf op zijn komende tour. Dan vlieg ik de wereld rond in privéjets.
De 20-jarige deelt het mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Natuurlijk is het gaaf, maar het is voor mij net zo normaal als een kantoorbaan. Dit is gewoon mijn werk. Na een korte stilte vervolgt hij: Maar ik ben wel heel trots op mezelf. Een paar jaar geleden kon ik nog helemaal niks als fotograaf.
Van amateur naar succesvol fotograaf
Van amateur naar veel geboekt festivalfotograaf in slechts vier jaar, Antoine heeft zich uit de naad gewerkt. Het is netwerken, netwerken en nog eens netwerken , zegt de Enschedeër. Ik heb anderhalf jaar gratis foto s geschoten op festivals en daar veel contacten gelegd. Ik heb elke kans gepakt om artiesten en organisaties te laten zien dat ik goede foto s maak en een leuk persoon ben om mee samen te werken. Zelfvertrouwen komt de 20-jarige dan ook niet tekort. Ik moet wel een beetje arrogant zijn om mezelf keer op keer te kunnen verkopen, hè?
Iedereen kan een foto maken
Het fotograferen leerde hij zichzelf aan: Een kwestie van oefenen. Iedereen kan een foto maken , zegt hij. De nabewerking is waar hij naar eigen zeggen in uitblinkt. Ik speel veel met effecten en lichtinval, daarmee onderscheid ik me van andere fotografen. Soms ben ik anderhalve dag met één foto bezig.
Defqon, Decibel, ADE
Zijn gedrevenheid loont. Na anderhalf jaar netwerken druppelen de eerste betaalde opdrachten binnen. En die druppels zijn inmiddels veranderd in een stroom. Managers van topartiesten en organisaties van festivals als Defqon, Decibel en ADE (Amsterdam Dance Event) lijken de Enschedeër onder een sneltoets te hebben staan. Ik haal flink wat nachten door, net als de dj s eigenlijk.
Een uitdaging aangezien de 20-jarige ook nog Informatica en Wiskunde studeert aan Universiteit Twente. Ondanks dat ik nu goed geld verdien, vind ik het belangrijk om mijn diploma te halen. Dat hij daar langer over gaat doen dan zijn klasgenoten staat vast. Ik ben al een half jaar gestopt met mijn studie, omdat mijn agenda volstond met boekingen.
Tiësto
Zijn telefoonlijst raakt inmiddels aardig vol met nummers van bekende artiesten. Hij lacht. Ik ben met een verzameling begonnen. Met dj Sunnery James, ook wel bekend als de man van Doutzen Kroes, is het ouwe-jongens-krentenbrood. Het is een grote knuffelparade als ik hem weer zie. Ook met Armin van Buuren en dj-duo Lucas & Steve heeft de Enschedeër goed contact. Het zijn gewoon klanten van mij.
Antoine geeft toe dat het af en toe wel spannend is om een grootheid in de industrie als Tiësto te ontmoeten. Maar op dat moment ben ik gewoon professioneel. Ik kan niet als een fan gaan rondspringen als ik hem wil binnenhalen als klant. Maar achteraf heb ik vaak wel even een vreugdemomentje.
Foto s van groot belang
Volgens Antoine is het belang van goede en actuele foto s is tegenwoordig groot. Ze moeten een bepaald imago hoog houden op sociale media en volgers behouden en aantrekken. Dat doen ze door middel van foto s en video s.
Zwaar werk?
Armin van Buuren fotograferen tijdens een megashow of vanuit het publiek de vuurwerkshow van dancefestival Defqon vastleggen; klinkt fantastisch, maar volgens Antoine zitten er ook mindere kanten aan zijn vak. De druk is enorm hoog. Ik moet elke keer maximaal presteren, want er is heel veel concurrentie. Veel artiesten hebben al een fotograaf, dus ik moet ze overtuigen dat ik beter ben. En andersom gebeurt dat bij mij ook. Elke opdracht moet weer beter zijn dan de vorige. Ik maak lange dagen en werk keihard. Dat is de kant die mensen niet zien.
Droombaan
Toch omschrijft Antoine zijn werk als een droombaan. Het voelt best goed om met een camera op een podium te staan voor een juichende mensenmassa. Hij straalt als hij over zijn werk vertelt. Ik sta elke dag met een glimlach op. Toch zijn nog niet al zijn dromen uitgekomen. Mijn ultieme doel is fotograferen op het Ultra Music Festival in Miami. Lang kan dit niet meer duren als het aan de zelfverzekerde fotograaf ligt: Ik ben heel hard op weg.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen