Het budget voor de aanpak van discriminatie daalt al jaren. Artikel 1 Overijssel, het bureau waar meer dan een miljoen inwoners uit 24 van de 25 Overijsselse gemeenten terecht kunnen, had in 2011 een budget van 600.000 euro. Vorig jaar was dat nog 450.000 euro.
Wettelijke plicht
Gemeenten hebben de wettelijke plicht om hun inwoners een plek te bieden waar zij terecht kunnen voor discriminatie. Daarvoor moeten ze minimaal 21 cent per inwoners betalen. Waar in het verleden gemeenten vaak voor een hoger bedrag kozen, houden de meeste zich tegenwoordig aan het wettelijk minimum.Daardoor kan Artikel1 veel minder doen op gebied van voorlichting en preventie.
Ook andere antidiscriminatiebureaus kampen met dit probleem. Schaalvergroting betekent efficiënter werken met lagere kosten. Nu heeft bijvoorbeeld elke organisatie nog een eigen directeur.
Directeurschap
De fusie wordt namens Artikel 1 Overijssel onderzocht door Job Klaasen. Hij is aangesteld, omdat voormalig directeur Antek Olszanowski vanwege ziekte zijn werkzaamheden moest neerleggen. Klaasen zat al vijf jaar in de raad van toezicht en heeft voorlopig het directeurschap op zich genomen.
De samenwerking is ook deels ingegeven door de schaalvergroting bij de politie. Artikel 1 Overijssel heeft nauwe banden met de politie. Voorheen met de politie Overijssel en nu met de politie Oost-Nederland. Het is volgens de organisatie daarom logisch als antidiscriminatiebureaus op dezelfde schaal samenwerken.
In Overijssel hebben 24 van de 25 gemeenten de taak ondergebracht bij Artikel 1 Overijssel, alleen Deventer laat de taak uitvoeren door een eigen welzijnsorganisatie.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont