Langestraat Enschede, na brand, 7 mei 1862. Spelende jongens bij de N.H. Kerk te Enschede. Marktdag Enschede, 1905. De Broekheurnerweg in 1906. Portret Gerrit Jan van Heek, 1837-1915. Aleida Lazonder uit het Oude-mannenhuis. Zomaar een greep uit de Twentse schilderijengalerij in het nieuwe auditorium van De Museumfabriek.
Geheel
Wie er langsloopt ziet het fraaie geheel. Wie beter kijkt ontdekt pareltjes. Een interieur van een schuur met een aardappelkuil, gelegen achter het Wooldrik, in 1906. En een bruidspaar, geschilderd door Willem Brakman in 1980. Dat de schrijver en winnaar van de P.C. Hooft-prijs uit Boekelo tijdens zijn leven 51 romans, novellen en verhalenbundels publiceerde, dat is bekend. Dat hij meer talenten had, dat weet niet iedereen.
Roosje
Hier in De Museumfabriek worden de verhalen verteld. Ook het bijzondere levensverhaal van Roosje Glaser, in de expositie Dansen met de vijand. En het verhaal van textiel, niet alleen van vroeger, ook van nu en de toekomst. In de Tijdelijke Textieldrukkerij (tentoonstelling en textielwerkplaats) smelten oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel samen.
India
In de tentoonstelling, die gaat over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken, is nieuw werk te zien van tien bekende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Zij namen deel aan het onderzoek van de Textiel Factorij. Ze reisden af naar India om samen met Indiase ambachtslieden te werken, met wie ze oude tradities en nieuwe technische mogelijkheden van textiel onderzochten. Verder zijn er objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek te zien. Ze vertellen over de geschiedenis van het bedrukken van textiel tot aan de hypermoderne digitale druktechnieken van vandaag.
Makerspace
Geïnspireerd door het historische textiel en de vernieuwende ontwerpen van de kunstenaars kunnen de bezoekers zelf aan de slag in de Makerspace, die is ingericht als textielwerkplaats. Het programma-aanbod biedt bijzondere workshops. Er kan geëxperimenteerd worden met de modernste mogelijkheden, zoals 3D-printers, 3D-pennen, lasercutters en foamcutters, maar ook met eeuwenoude technieken zoals stempelen en blokdruk.
In de herfstvakantie is er de Museumkidsweek. Tot en met 27 oktober is er elke dag een programma voor kinderen. Het volledige programma is te zien op demuseumfabriek.nl.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita