Met dochter en schoonzoon zit Gé Kesler in het restaurant van verzorgingscentrum De Posten. Nog wat onwennig, want alles is nieuw. Maar ze heeft het best naar haar zin, vertelt ze. Over aandacht heeft ze in ieder geval niet te klagen. Ma is hier een beroemdheid , stelt dochter Angeline lachend vast.
Alles weten
De vaste bewoners van De Posten willen van Gé Kesler (82) alles weten over de spectaculaire evacuatie uit haar appartement in wooncomplex Het Veldhof aan de Vastertlanden. Met bewoners van zeventien andere woningen moest ze dinsdag met spoed het gebouw achter zich laten nadat er asbest was aangetroffen.
Gé Kesler behoorde tot de mindervalide bewoners die met een hoogwerker van de brandweer uit het appartement werden gehaald. Dat was heel eng. Ik moest languit op een brancard liggen op het balkon en daarna werd ik opgetakeld in zo n bakje. Hoe ik precies beneden ben gekomen, weet ik niet meer. Dat stukje ben ik kwijt.
Angeline keek vanaf de begane grond toe en zegt nog maar eens tegen haar moeder dat ze zich heel goed heeft gehouden. Komt ook door de geweldige opvang van de brandweerlieden. Die waren heel hulpvaardig , zegt Angeline, die met een knipoog richting haar moeder toevoegt: En overigens ook heel knap, hè ma.
Gé Kesler kijkt haar dochter verontwaardigd aan. Ze waren heel lief. Zoals iedereen. Ze hebben ons heel goed geholpen. Ook de mensen van Woonzorg.
Spoed
Deze landelijke woningcorporatie beheert het complex aan Vastertlanden voor ouderen en mensen met een beperking. De aanwezigheid van asbest werd vorige week vastgesteld bij regulier liftonderhoud. De bewoners kregen toen nog de keuze of ze in afwachting van een noodlift tijdelijk wilden verhuizen of in hun appartement wilden blijven.
Nadat bij aanvullend kleef- en luchtmonsteronderzoek asbestvezels werden aangetroffen, besloot Woonzorg Nederland het complex dinsdagmorgen met spoed te ontruimen.
Gé Kesler moest snel wat kleren pakken. Hebben we in twee plastic tassen gestopt. En ik heb mijn kussen en handtas meegenomen. Dochter Angeline vertelt dat als je eenmaal uit je woning was er ook niet meer in mocht. Een omaatje wilde terug om haar pantoffels te pakken, maar die werd beleefd tegengehouden.
Top
De geëvacueerde bewoners zijn momenteel bij familie, hotels of verzorgingstehuizen onder gebracht. Dochter Angeline: Dat is in overleg allemaal prima geregeld. Vinden wij tenminste wel. Ma wilde het liefst hier naar De Posten en dat kon worden geregeld. Ze hebben haar ook direct aan een tafel gezet met andere bewoners, zodat ze wat te praten had. Ze doen er echt alles aan haar gerust te stellen en door deze vervelende tijd te slepen. Moeder Gé steekt haar duim omhoog: Ja, top is het.
Of ze niet bang is straks terug te gaan naar haar eigen appartement? Nee. Ik denk dat het wel weer veilig is. Schoonzoon Ger: Er is gezegd dat ook nu de hoeveelheid ontdekte asbestvezels in de lucht binnen de toegestane norm is. Tja, we moeten daar maar op vertrouwen. Je kunt het niet zelf gaan meten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman