Ja! Hé, een ouderwetse beller! Heeft de telefoon in de linkerhand, in de lÃnker-hand! Een lichtelijk opgewonden vrouwenstem galmt door de portofoon. Vanuit de touringcar heeft de agente zojuist een vrachtwagenchauffeur gespot die belt onder het rijden. Dat wordt met een grapje ouderwets genoemd, omdat veruit de meeste overtreders deze dagen gepakt worden op whatsappen. De chauffeur is in nette bewoordingen wel de sjaak : er ligt een boete van ruim 230 euro op hem te wachten. Hij krijgt een stopteken van een van de onopvallende volgwagens die om de bus heen zwermen. Even later hoort hij het slechte nieuws.
Het is de politieactie in een notendop: één anonieme touringcar, veel anonieme volgauto s, tientallen oplettende agenten en honderden bekeuringen. Drie dagen lang toerde de bus deze week door Oost-Nederland, gisteren was het de beurt aan Twente met ritjes over de A1 en A35.
Focus
Zeven agenten loeren vanuit de touringcar, met bestickering van een reisorganisatie, uit het raam. Voor hun ligt een formulier. Elke passerende (vracht)auto wordt bekeken: wat doet de bestuurder? Heeft ie een telefoon in zijn hand, is het een boterham of wat anders? Zien de agenten een overtreding, dan wordt het direct doorgegeven via de portofoon.
De vakantiebus met agenten is een wat koddig gezicht, maar noodzakelijk én handig legt Mathijs Hoogma van de verkeerspolitie uit. Vanuit een politieauto is het heel lastig om vrachtwagenchauffeurs te controleren. Je ziet haast niet wat ze doen. In deze bus zitten we ongeveer op ooghoogte en zien we direct of ze bijvoorbeeld whatsappen , vertelt Hoogma.
De verkeersagent is de bedenker van de actie, die uniek is in Nederland. En die met bijzondere interesse gevolgd wordt door meerdere korpsen in Nederland. Hoogma legt uit: In het noorden hebben ze eens controles gedaan vanuit een camper. Dat bracht me op een idee: waarom geen touringcar inzetten? Vanaf minuut één bleek dat een groot succes. We doen dit nu voor de vierde keer, maar het wordt steeds groter. Naast de bus rijden er nu negentien volgauto s en twee motoren mee. En werken we samen met steeds meer eenheden in heel Oost-Nederland.
Hardleers
In de bus zelf gaat bijna geen minuut voorbij of een agent ziet weer iets . Ja! Die zit te tikken op zijn telefoon! Toch? Ondanks grote landelijke campagnes om de telefoon uit de auto te weren blijken bestuurders hardleers. We hebben deze dagen zelfs momenten gehad dat er geen enkele volgauto meer bij de bus was. Iedereen was druk met staandehoudingen. Dat geeft de grootte van het probleem wel weer. Iedereen weet dat het niet mag en gevaarlijk is, maar veel mensen doen het toch. Ik had nog tien bussen kunnen laten rijden, die hadden het net zo druk gehad vrees ik ¦
De politie-commandant legt nog eens even uit: een snelle blik van drie seconden op je telefoon staat op de snelweg gelijk aan 150 meter niets zien. Of drie seconden je ogen dicht doen, dat doe je toch ook niet?
Veel ongelukken op N- en A-wegen komen tegenwoordig door die afleiding van de telefoon, ook in deze regio. Bestuurders spelen met levens van zichzelf en mede-weggebruikers. We hebben het intern wel eens over de N35 of N36. Hoe kan iemand op zo n saaie weg nou op de verkeerde weghelft belanden? Juist, door die telefoon die om aandacht schreeuwt. Hoewel de weg best saai kan zijn, moeten we bestuurders toch leren: blijf met je poten van dat spul af. De bekeuringen zijn voor ons deze dagen ook niet het doel, het gaat veel meer om bewustwording bij de bestuurders. Want appen achter het stuur is gewoon levensgevaarlijk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels