Wie in de schuldsanering zit of om psychische redenen (tijdelijk) niet op een verantwoorde wijze met geld kan omgaan, komt in aanmerking voor een bewindvoerder. Die wordt aangesteld via de Stadsbank, op last van de rechtbank of door de persoon in kwestie zelf. De Stadsbank brengt maandelijks de kosten van bewindvoering in rekening bij de gemeente, zonder dat er is getoetst aan de regels voor bijzondere bijstand.
Tijdens zo n toets wordt gekeken of de klant beschikt over genoeg financiële draagkracht om zelf in de bewindvoeringskosten te voorzien. Bij het aanstellen van een particuliere bewindvoerder was zo n controle van inkomen en spaargeld al verplicht. De rechtbank heeft bepaald dat de Stadsbank met ingang van het nieuwe jaar dezelfde procedure moet volgen.
78 mensen getroffen
Ongeveer 477 Enschedeërs hebben een bewindvoerder via de Stadsbank. Voor de meesten heeft de nieuwe werkwijze geen gevolgen. Ongeveer 78 mensen kunnen volgens de regels hun bewindvoerder geheel of deels zelf betalen. Het gaat om een groep mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, dat nog altijd wordt gekwalificeerd als laag .
De gemeente Enschede wil de betreffende personen een gewenningsperiode geven. De nieuwe regels zijn daarom vanaf 1 juli 2019 van toepassing. Voor Enschedeërs met een door de rechter toegewezen bewindvoerder (1627) of een particuliere bewindvoerder (1150) verandert er niets.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink