FC Twente vindt dat de spelers dan wel de trainers die rekening zelf moeten betalen. En dus vond de club dinsdagavond in een zitting van de arbitragecommissie oud-trainer René Hake en de spelersvakbond VVCS tegenover zich. De vakbond trad op voor de (oud-) spelers Frederik en Richard Jensen, Peet Beijen, Nick Hengelman, Jelle van der Heyden, Jeroen van der Lely, Jorn Brondeel en Jari Oosterwijk.
De spelers kregen in januari plotseling minder loon. De club bleek, zonder dat te hebben gecommuniceerd, gemaakte afspraken met de fiscus in de praktijk te hebben gebracht. In de voetballerij geldt de regel dat de clubs de kosten van de makelaar betalen die voor de speler optreedt. De makelaar brengt de club elk seizoen 5 of 6 procent van het bruto salaris van de speler in rekening als vergoeding voor de begeleiding. Vorig jaar besloot de fiscus daar niet langer mee akkoord te gaan.
Extra kosten
De Belastingdienst gaf aan de makelaarsvergoeding als extra inkomen voor de speler te zien waarover loonbelasting moet worden betaald. Twente is niet van plan die extra kosten te betalen. Dat moeten de spelers doen, vindt de club. Twente maakt er daarom een principezaak van. De club liet zich bij de behandeling van de arbitragezaak vertegenwoordigen door de werkgeversorganisatie FBO, want dit probleem speelt bij alle clubs. Volgens de VVCS nemen alle andere clubs de extra fiscale kosten voorlopig wel voor hun rekening. Directeur Serge Rossmeisl van de FBO gaf aan dat het om loon in natura gaat ; te vergelijken met een auto van de zaak. Dan krijgt de werknemer ook een bijtelling opgelegd door de fiscus. Die betaalt de werkgever niet voor de leaserijder, maar moet de werknemer zelf doen.
De makelaars en de VVCS waren op de hoogte van de komende belastingmaatregel, dus de spelers konden volgens Rossmeisl nooit verrast zijn geweest. Het is in verschillende vergaderingen besproken. Dan mag je aannemen dat makelaars dat ook met hun cliënten bespreken. Voor bedragen die zij in rekening brengen, mag een adequate begeleiding worden verwacht.
Hake
De zaak van oud-trainer René Hake ligt iets anders. Hake was na zijn ontslag bij Twente al weer maanden aan de slag bij Cambuur, toen hij een belastingaanslag van 4680 euro kreeg. Het betrof de loonheffing voor makelaarskosten over de afkoopsom, die hij nog van Twente tegoed heeft. Twente betaalt de ex-trainer namelijk in termijnen, tot eind dit seizoen. Als Hake op afkoop in één keer had gestaan, had hij die aanslag niet gekregen , aldus Hake s advocaat André Brantjes. Het is daarom flauw en onbeleefd wat Twente nu doet. Hake wordt nu gestraft voor het feit dat zijn zich inschikkelijk heeft getoond. Bovendien was er sprake van afspraak onder finale kwijting, dus de club kan daar niet meer op terug komen.
De uitspraak volgt over enkele weken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman