De sloop van het voormalige BATO-pand, het oude onderkomen van de Nederlandse Reisopera, is begonnen. Dat is voor de pleitbezorger voor het behoud van het vermeende erfgoed een teleurstelling, maar stemt omwonenden tot grote tevredenheid.
Met droefenis legde Jan Breteler donderdag het beeld vast hoe de grijper van het sloopbedrijf de sheddaken aan de Floresstraat ontmantelde. Het was geen fraai gezicht , zegt Breteler, die de afgelopen weken en maanden vergeefs ijverde voor het behoud van de cultuurhistorisch waardevolle elementen van het gewezen BATO-pand, de accommodatie die de Nederlandse Reisopera als laatste gebruiker kende.
Koopwoningen
Breteler ijverde lange tijd voor passend hergebruik van de sheddaken en ook de muur aan de Perikweg, maar stelde donderdagmiddag mistroostig vast dat die missie voor wat betreft het gehoopte behoud van de daken niet is geslaagd. De inmiddels begonnen sloop van het terrein plaatst de erfgoedorganisaties voor de vraag wat nu te doen. Op het terrein komen 43 koopwoningen in het kader van het project Operahof.
We kunnen de procedure die voorafgaat aan de wijziging van het bestemmingsplan nog steeds aangrijpen om tot een in onze ogen beter bouwplan te komen , zegt Breteler over de eventuele vervolgstap van de erfgoedorganisaties. Daar gaan we nu over nadenken. Die procedure valt helaas niet meer te gebruiken om te redden wat er nog te redden valt. Deze sloop gaat waarschijnlijk zo snel, dat er binnenkort helemaal niks meer staat en dus ook niet meer is te redden.
Oude meuk
Die sloop kan Herman Zandstra daarentegen niet snel genoeg gaan. Hij woont aan de Perikweg, op zo n 150 meter van de vervloekte oude meuk , zoals Zandstra en mede-buurtbewoner Johan Wennink het complex recent omschreven in deze krant. Hoe eerder alles weg is hoe beter. Het is hoog tijd dat deze buurt met de bouw van nieuwe woningen een broodnodige opknapbeurt krijgt.
Zandstra vindt dat de erfgoedorganisaties er goed aan zouden doen af te zien van allerlei vertragingstactieken. Het zou heel slecht zijn als ze dit project zouden rekken. Die procedures verliezen ze toch en kosten alleen maar tijd en geld. Daar is niemand bij gebaat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels