Een andere parallel tussen deze drie clubs - Vitesse, Fortuna Sittard en FC Den Bosch - is dat ze werden overgenomen door een buitenlandse investeerder. En dat Van der Kraan een belangrijke rol vertolkte bij het vinden van die kopers. Zowel bij Vitesse, Fortuna als Den Bosch wordt hij gezien als redder . Om de parallel verder door te trekken: bij zowel Vitesse, Fortuna als Den Bosch vertrok Van der Kraan, nadat het schip met geld was binnengevaren.
Vitesse
Bij Vitesse, dat in 2010 werd overgenomen door Merab Jordania, vertrok hij na een conflict met diezelfde Jordania. Terwijl de Georgiër voor zijn presentatie in de Gelredome nog wel het clubkostuum van Van der Kraan had mogen lenen. Jordania zou 10 miljoen euro voor de aandelen Vitesse hebben betaald. In 2008 had Van der Kraan, door een akkoord met de schuldeisers van het in surseance van betaling verkerende Vitesse, de schuld aanzienlijk weten te reduceren. De schuldeisers kregen 12 procent van hun vordering van in totaal 24,7 miljoen euro betaald. Van der Kraan vertrok in 2012 na acht jaren bij Vitesse. Hij trad er in dienst nadat de megalomane voorzitter Karel Albers, een jaar eerder, was afgezet en een enorme financiële puinhoop had nagelaten.
Fortuna SittardIn 2016 werkte Van der Kraan een jaar lang bij Fortuna Sittard. Hij was er als crisismanager aangesteld om een faillissement af te wenden. Ook hier realiseerde hij een crediteurenakkoord en bracht zelf de Turkse zakenman Isitan Grün binnen, die 870.000 euro betaalde voor 85 procent van de aandelen van de bijna bankroete Limburgse club. Na een tip vloog Van der Kraan in maart 2016 naar Istanbul voor een eerste kennismaking met Grün. Toen die in augustus 2016 het geld overboekte naar Sittard, was het dreigende faillissement van de baan. Afgelopen zomer promoveerde Fortuna Sittard na zestien seizoenen weer naar de eredivisie.
FC Den BoschIn september vorig jaar werd Van der Kraan aangesteld bij FC Den Bosch, dat financieel ook al in zwaar weer verkeerde. Maar sinds Kahki Jordania (24) de Brabantse club afgelopen zomer over nam, zijn ook daar de financiële zorgen voorbij. Jordania jr. betaalde, naar verluidt, 2,5 miljoen euro voor 99,9 procent van de aandelen FC Den Bosch.
Opnieuw vertrekt Van der Kraan relatief kort na de overname. In april 2019, wanneer zijn contract bij FC Den Bosch afloopt, stapt hij over naar FC Twente. Al kan niet worden uitgesloten, dat hij eerder wordt vrijgesteld van werk. FC Twente en FC Den Bosch zijn sportieve concurrenten en zijn overstap naar Enschede ligt daarom zeer gevoelig in Den Bosch. Waarom Van der Kraan vertrekt, is onduidelijk. Bekend is, dat hij bij Vitesse botste met Jordania sr. Of er met Jordania jr. ook spanningen zijn, is niet bekend. Wel mompelde Den Bosch-trainer Wil Boessen afgelopen zondag in het tv-programma De Tafel van Kees iets over de toegenomen invloeden van buitenaf over de gang van zaken bij de Bossche voetbalclub.
FC TwenteIn Enschede mag Paul van der Kraan het kunstje opnieuw doen. Daar moet 55 miljoen schuld van FC Twente worden gesaneerd. Voor 1 juli moet er een nieuw crediteurenakkoord liggen, zo eist de gemeente. De stad Enschede heeft zelf nog 17 miljoen tegoed en staat bovendien nog eens voor ruim 8 miljoen garant. Arnhem zag in 2008, bij het crediteurenakkoord waarin Van der Kraan het voortouw nam, een schamele 880.000 euro terug van de schuld van 11,5 miljoen, die Vitesse destijds had bij de gemeente.
Van der Kraan heeft de ervaring die FC Twente zocht
Bij FC Twente was het de laatste jaren een komen en gaan van rookies die van de ene in de andere verbazing vielen. Van de voorzitter van de Raad van Commissarissen, tot aan de algemeen directeur, van de leden van de RVC tot aan de huidige interim: of ze nou Rene Takens, Erik Velderman, Dennis Schipper of Edward van der Veen heetten: ze hadden allemaal gemeen dat ze tot aan hun aanstelling bij FC Twente nog nooit een functie hadden vervuld in de voetballerij. Jan van Halst had in die wereld geen kompas nodig, maar hij miste weer de ervaring om een groot (voetbal)bedrijf te leiden.
Met Paul van der Kraan heeft de Enschedese club een directeur gevonden, die weet hoe het werkt in de voetbalwereld en ook bekend is met complexe situaties. Hij kent de emoties en de valkuilen die heel anders zijn dan in het bedrijfsleven, omdat je hebt te maken met grillige factoren als sportieve resultaten, geluk en de mening van supporters en sponsors. Zijn voorganger Velderman botste regelmatig met de technisch directeur Ted van Leeuwen en het hoofdscouting en hoofd opleidingen Evert Bleuming, waardoor er in de top van de club geen eenheid van geest en handelen was. Na de periode Velderman, en het interimschap van Van der Veen, dat aan eind van deze maand afloopt, wilde de leiding hoe dan ook een professional aan het roer, die niet eerst maanden ingewerkt hoeft te worden. De bedreigde club heeft geen tijd meer te verliezen en is gebaat bij snelheid.
Van der Kraan is een goede bekende van Ted van Leeuwen. Het tweetal werkte eerder samen bij Vitesse. De zestigers Van der Kraan en Van Leeuwen vormen ook de nieuwe directie van Twente, dat met dit duo in elk geval de ervaring in huis heeft gehaald die het zocht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook