Je zult Thijmen de Groot niet snel zónder lach op z'n gezicht treffen. Ook zaterdag genoot de Hengeloër van zijn tiende editie als voorzitter van het BAM! Festival, ondanks de regen, die grote delen van de middag viel. Zo'n 10.700 bezoekers brachten, verdeeld over twee dagen, een bezoek aan het Hengelose Prins Bernhardplantsoen. Niet genoeg om uit de kosten te komen, maar De Groot heeft wel ideeën hoe dat gat (deels) gedicht zou kunnen worden.
Zoals vrijwel altijd op 'BAM' kregen de thuisblijvers ongelijk. Ze misten vrijdag optredens van vier bands, die een muzikale ode brachten aan The Smiths, Linkin Park, Limp Bizkit en Woodstock. Zaterdag waren er optredens van onder meer Fresku, Hans Dulfer en z'n band en het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest.
De Groot: "Tijdens Thijs Boontjes' optreden, de afsluiter van de dag, hebben we echt wel even staan genieten met de organisatie. Dan weet je dat het, ondanks het matige weer, toch een geslaagde editie is geweest."
Daar gaat het om, wat De Groot betreft. Dat neemt niet weg dat de zestiende editie, die de ondertitel 'Sweet Sixteen' kreeg, flink in de papieren is gelopen. BAM is een gratis toegankelijk festival. Alle kosten moeten worden terugverdiend uit subsidies en drankomzet. Dat laatste valt natuurlijk tegen bij weinig bezoekers en bepaald niet 'dorstig' weer.
Ook de editie van vorig jaar had te lijden onder slecht weer. Het festival van 2023 daarentegen was juist geweldig, waar het de getallen betreft: toen kwamen er verdeeld over twee dagen 20.000 mensen op het festival af.
De Groot: "We hebben gelukkig een buffer, dus ik denk dat we de verliezen deels wel kunnen opvangen, maar we zullen toch ook aankloppen bij sponsoren, subsidieverstrekkers én de mensen die wel waren gekomen als het lekker weer was geweest. Hopelijk kunnen we de thuisblijvers verleiden tot het doen van een gift, zodat ze volgend jaar wel weer naar BAM kunnen."
Het BAM! Festival is een festival voor het hele gezin. Behalve muziek is er op de vijf verschillende podia ook ruimte voor theater en andere vormen van kunst. Voor oud én voor jong. De Groot: "De jeugdvoorstelling van Meneer B. vond ik persoonlijk erg goed. En ik was niet de enige, want bij die show was het erg druk."
De laatste keer dat De Groot zo'n natte editie meemaakte, was in 2012. Hij was toen nog geen voorzitter, maar behoorde wel tot de vaste kern organisatoren: "Destijds hebben we allemaal zelf wat geld bijgelegd om het financiële gat te dichten. Toen kon dat nog. Tegenwoordig kost het festival alles bij elkaar zo'n twee ton."