Bijna ongemerkt is de houtduif een van de talrijkste broedvogels van dorpen en steden in Twente en de Achterhoek geworden. Ze broeden vaak en een groot deel van het jaar. Op stapel hout in een open schuurtje, in een conifeer in de achtertuin of in een boompje naast de voordeur.
Het nest lijkt maar half af, een paar slordig op elkaar gedrapeerde takjes. Het is een wonder dat de eieren en jongen daar niet doorheen vallen. Het gaat dan ook heel vaak mis. Zo n duivennest wordt in vogelaarsjargon een platje genoemd, veel meer is het ook meestal niet.
Gemakzucht blijkt de sleutel tot succesDe bossen, houtwallen, lanen, bosjes op boerenerven, maar ook tuinen, stadsparken en begraafplaatsen in Twente en de Achterhoek behoren tot belangrijkste broedplaatsen van houtduiven in Nederland. West-Nederland neemt de houtduif toe, maar ze mijden open landschappen waar geen boompje is te vinden. In ons land wordt door Sovon Vogelonderzoek Nederland het aantal broedparen op een kwart tot half miljoen geraamd.
Ze lusten alles: zaden, eikels, beukennootjes, bessen en in dorpen en steden ook etensresten. In het najaar en winter zijn ze in soms grote groepen te zien op akkers, waar na de oogst nog eetbaars is achtergebleven. Onze broedvogels blijven voor het grootste deel het hele jaar in de buurt. Wel komen houtduiven uit andere delen van Europa naar ons land om te overwinteren. Twente en de Achterhoek zijn samen met delen van Brabant en Limburg de meest favoriete overwinteringsplekken.
In het vroege voorjaar vertrekken de buitenlandse houtduiven weer en beginnen onze duiven alweer met het stapelen van wat takjes tot een platje. Van gemakzucht maken houtduiven een succes.
Waarnemingen:
[email protected]© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Jan Bengevoord