Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Meer vrachtvluchten op Twente Airport, moet dat?

401628 Wilco Louwes en Teun Staal

Moet Twente Airport inzetten op meer vrachtvluchten? Van Wilco Louwes mag het, zeker als het de werkgelegenheid in de regio ten goede komt. Maar collega Teun Staal ziet nogal wat beren op de weg. Hij betwijfelt bijvoorbeeld of er in Twente wel voldoende draagvlak voor zo n logistieke hotspot is.

Wilco Louwes: Potentie
Tussen Enschede, Oldenzaal en Hengelo ligt de op één na langste start- en landingsbaan van Nederland. Ruim 3 kilometer asfalt, op maat gemaakt voor grote Boeings. Zonde om deze baan zuinigjes te gebruiken. Als het de stad en de regio werkgelegenheid kan opleveren, is dat mooi meegenomen. Begrijp me niet verkeerd, ik predik hier geen nieuwe grote burgerluchthaven. Laten we dat debacle vergeten. Maar waarom vrachtvliegtuigen niet verwelkomen?

Eerst even terug naar drie weken geleden. Gaat een trein die een half uur sneller van de Randstad naar Twente rijdt hoogopgeleiden in de regio behouden en de arbeidsmarkt een boost geven, vroegen we ons in deze rubriek af. Ik heb daar een hard hoofd in. Dat gevoel is deze week bevestigd door onderwijsexpertisecentrum SLO, dat binnen anderhalf jaar het hoofdkantoor in Enschede wil sluiten om met gierende banden richting het midden van het land te gaan. Vergaderen is fijner op een centrale locatie, is de gedachte. Tsja, over centraal gesproken: als je vanaf de stationstrap in Enschede een rode loper uitrolt, komt deze letterlijk bij de voordeur van SLO uit!

Stop met denken in beperkingen
Tenzij we Enschede in zijn geheel naar de Randstad verplaatsen, zullen deze directeuren het nooit prevaleren boven de agglomeratie. Nu schijnt het een kostbare aangelegenheid te zijn om een middelgrote stad af te breken en 150 kilometer verderop weer op te bouwen. Maar stop met denken in beperkingen. Twente ligt midden in Europa, met een fatsoenlijk vliegveld zelfs in het midden van de wereld. Het is maar hoe je het bekijkt.

Interessant dus dat de PVV aan minister Cora van Nieuwenhuizen vraagt of zij kansen ziet in Twente Airport als uitwijkmogelijkheid voor vrachtvluchten van Schiphol. Als de minister het een onderzoek waard vindt, waarom niet? Natuurlijk moeten we met onze benen op de grond blijven staan en beseffen dat vrachtvluchten niet direct de gewenste banenmotor zullen zijn. Maar was de batterijenfabriek van Lithium Werks op dag één gestart met tweeduizend banen? Daar staken we ook wel 7,5 miljoen euro in, die waarschijnlijk nooit terugkomt. Te makkelijk? Nog een voorbeeld: Enschede wil drone-hoofdstad van Europa worden, maar bij de eerste opleiding voor drone-piloten op de luchthaven haakten alle werkzoekenden af.

Bij de laatste check bestond de werkloze beroepsbevolking in Twente nog vooral uit mensen die niet hbo- of universitair geschoold zijn. Het zou zinvol zijn voor hen een passende baan te vinden. De transportsector kan daarbij helpen. Laten we vrachtvluchten daarom op potentie en inhoud beoordelen. Afschieten kan altijd nog.

Teun Staal: Twijfel
Het is prachtig weer, als hij het weidse terrein van Twente Airport overziet. Enthousiast, zo niet lyrisch, klinkt het: This is an impressive facility. Hij is Jack Sammons, het is eind mei 2015 als de loco-burgemeester van Memphis zich in superlatieven uitlaat over de voorzieningen op het regionale Twentse vliegveld.

Sammons, dat voorjaar op bezoek in partnerstad Enschede voor het muziekfestival Memphis Heart n Soul, kent de luchthavensector. Hij is lang de directeur geweest van het vliegveld van Memphis, de thuishaven van FedEx. Sammons wordt meegetroond naar Twente Airport, in de hoop dat hij als postillon d amour kan fungeren tussen Twente en de post- en pakketvervoerder. De beoogde verleidingstactiek is helder. Sammons omschrijft de start- en landingsbaan in Twente als een jobcreator en kan misschien zegenrijk lobbywerk doen bij zijn FedEx-vrienden. Die kunnen Twente mooi gebruiken als luchthaven in West-Europa, zo is de hoopvolle gedachte. Maar tot innige onderlinge contacten komt het ondanks het oliemannetje Sammons nooit.

Verhitte discussies
Dat alles schoot ondergetekende door het hoofd bij alle verhalen over vrachtvluchten op Twente. Het zijn publicaties die verhitte discussies weer doen oplaaien. Voor een juist begrip is het raadzaam de markt die Meiltje de Groot, directeur Twente Airport, voor vrachtvluchten ziet op haar vliegveld even te schetsen. De Groot sprak van beperkte mogelijkheden , bijvoorbeeld in de vorm van paardentransporten en het vervoer van bloemen. De vliegveldbaas verbond wel een wezenlijke voorwaarde aan de vrachtvluchten. Die gedijen slechts bij voldoende draagvlak in Twente. Die steun is op zijn minst dubieus; nu al lijken de vrachtvluchten de aloude splijtzwam die het luchthavendossier jaren achtereen is geweest, opnieuw tot leven te brengen.

Daarom is het goed te weten wat vrachtvluchten opleveren. In klinkende euro s en qua broodnodige banen. Tegen een enkele vlucht met paarden of het vervoer op gezette tijden van wat bossen bloemen, kan moeilijk bezwaar worden gemaakt. Dat kan Twente wel aan. Maar voeden die activiteiten veel meer Twentse monden dan de Technology Base (vliegveld en andere bedrijven) met circa 180 banen nu al doet?

Het is twijfelachtig. Anders wordt het als de grote spelers op het vlak van vracht en transport hun vinger opsteken voor Twente. Maar is dat aannemelijk? Zou FedEx niet allang hebben gebeld, als Twente Airport inderdaad die ideale logistieke hotspot is? Daarom is het verstandig vast te houden aan het gekozen profiel voor de Technlogy Base; een concept waarin rust, ruimte en economische dynamiek samengaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen & Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.