Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeërs leggen basis voor bouwplan Robsonterrein

401793 domijn 1

De wijkraad en kunstenaars zijn nauw betrokken bij het bouwplan voor het Robsonterrein. Wat in de praktijk door initiatieven vanuit de buurt is ontstaan, vormt de basis voor een woonwijkje aan de rand van het centrum. Dit hadden we als woningcorporatie en gemeente nooit kunnen bedenken.

Ooit werden er blouses, overhemden en pyama s gemaakt. Ze vonden onder de merknaam Robson hun weg naar klanten. Maar na de teloorgang van de textielindustrie raakte dit fabriekspand en directe omgeving aan de Blekerstraat in verval. In 2012 sloopte corporatie Domijn een deel van de verwaarloosde gebouwen. Op initiatief van de buurt ontwikkelde het gebied zich sindsdien tot een kunstenaarsbolwerk en een plek waar omwonenden elkaar ontmoeten. Deze tijdelijke invulling vormt nu de basis voor het bouwplan voor het terrein met een oppervlakte van ruim twee voetbalvelden.

Woonwijkje
Het resultaat is een gemêleerd woonwijkje aan de rand van het stadscentrum. Er komen 21 kleine eengezinswoningen, twintig studio s en drie tiny houses voor sociale huur. Daarnaast geeft Domijn direct langs de Blekerstraat grond uit waarop veertien koopwoningen kunnen worden gebouwd. De voormalige Robsonfabriek blijft grotendeels overeind.

Domijn heeft nog even overwogen de oude fabriek uit 1948 met de kenmerkende zaagtanddaken te slopen. Het gebouw is weliswaar geen monument, maar komt in rapporten wel voor vanwege de cultuurhistorische waarde , aldus Marlijn Benus en Sophie Oostenbroek, projectontwikkelaars van de corporatie. Al snel stond het voor iedereen vast dat het een werkplaats moet blijven voor creatieve ondernemers.

Daartoe behoort Dédé Gützmacher. Ze huurt er atelierruimte en is ook als wijkraadslid betrokken bij de invulling van het Robsonterrein, waarop jarenlang het PET-paviljoen van kunstenaar Filip Jonker stond. Het definitieve ontwerp voor het gebied in De Veldkamp werd gisteravond aan de buurt gepresenteerd.

Ontmoetingsplek
Gützmacher: Het mooie is dat we vanaf het begin een stem hebben gehad. We konden met blokken op een maquette schuiven om zo tot een indeling te komen die onze voorkeur heeft. In het plan zijn veel van onze wensen terug te vinden. Zoals het handhaven van de bestemming van de Robsonfabriek en de combinatie van koop en sociale woningbouw. Het terrein blijft een ontmoetingsplek voor de wijk. Zo is er óók straks ruimte voor moestuintjes.

Benus en Oostenbroek: Eigenlijk wordt met dit stedebouwkundige plan de tijdelijk invulling vast. Een toekomst die we als corporatie en de gemeente samen nooit hadden kunnen bedenken. Het is in de praktijk ontstaan en heeft zich vervolgens bewezen. Daar hebben we op voortgeborduurd.

Vooruitlopend op de nieuwbouw is begonnen met het opknappen van de fabriek. Het pand heeft inmiddels een nieuw dak met dubbel glas, nieuwe ramen en verwarming. De kunstenaars en creatieve ondernemers hebben onlangs de sleutel gekregen en zijn op dit moment hun atelier- en werkruimten weer aan het inrichten. Ondanks de huurverhoging vanwege de renovatie, is het overgrote deel van de gebruikers terug gekeerd.

Tiny House
Enkele ondernemers kunnen het werken in het vroegere fabriekspand gaan combineren met wonen in een tiny house. Daarvan worden er drie voor de sociale huur gebouwd aan de achterzijde van het Robsongebouw. Het worden zelfstandige woningen van niet meer dan 35 vierkante meter. De gemeente probeert al een paar jaar een geschikte plek te vinden voor deze nieuwe vorm van wonen. Eerder was de voormalige locatie van de houtzagerij bij Kleigaten van Smulders in beeld.

Voor de bouw van de tiny houses en de twintig studio s, die centraal op het braakliggende terrein zijn gepland, was door Domijn een prijsvraag uitgeschreven. Daarbij stelden we veel eisen op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen, om het gebruik van grondstoffen en materialen te minimaliseren , aldus Benus en Oostenbroek. Hodes Huisvesting kwam als winnaar uit de bus. Dit bedrijf bouwt prefab-huizen in de fabriek in Goor. We zetten ze op de vrachtwagen en kunnen ze op de plek in een paar dagen opbouwen , licht directeur Anthonie ter Harmsel toe. Als er in de toekomst behoefte aan is, kunnen we de studio s die we hier neerzetten ook ter plekke groter maken.

Vooralsnog voorzien de studio s in de toenemende vraag naar woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens, aldus Oostenbroek en Benus van Domijn. Voor startende gezinnen bouwt de corporatie 21 sociale huurwoningen aan weerszijden van de studio s. Ze worden ontsloten door een nieuwe weg over het terrein. Met aannemers is Domijn in onderhandeling over de verkoop van de grond langs de Blekerstraat, waar veertien koopwoningen kunnen verrijzen. Het is de bedoeling dat ze aansluiten op de huidige huizen aan de overkant van de straat.

De gemeente heeft groen licht gegeven voor de stedebouwkundige invulling van het terrein. De bestemmingsplanprocedure wordt binnenkort in gang gezet. Oostenbroek en Benus: Als alles voorspoedig verloopt, verwachten we begin 2020 met de nieuwbouw te beginnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Domijn
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.