In de serie gaat documentairemaker Sinan Can op zoek de klas van de Enschedese Elias. Hij vluchtte op 10-jarige leeftijd met met zijn ouders en 2 zusjes van Aleppo naar Nederland en kwam in Enschede-Zuid terecht. De 43 kinderen waarmee in de klas zat, blijken inmiddels over de hele wereld te wonen.
Sinan vindt in de serie oude schoolvriendjes terug en laat zien hoe het nu met ze gaat. In de eerste aflevering werd Elias al herenigd met Vina, een klasgenootje die nota bene in Twello bleek te wonen. De documentairemaker gaat ook terug naar de plek waar Elias opgroeide. Het levert ontroerende beelden op.
Van 10 klasgenootjes ontbreekt nog steeds ieder spoor, ook na de aflevering van maandagavond. Zij wonen mogelijk op een onbekende plek in het buitenland zitten, of zijn omgekomen in het oorlogsgeweld.
Op de WesselerbrinkElias zelf is inmiddels 17 en spreekt perfect Nederlands. Hij woont met zijn familie in een flat op de Wesselerbrink. Van zijn klasgenoten heeft hij alleen nooit meer iets gehoord.
De NPO1-serie, waarvan maandag het tweede en laatste deel te zien was, werd bekeken door 807.000 kijkers. Online regende het complimenten. Verdriet, angst en heimwee naar elkaar zijn toch emoties die een kind niet moet voelen.. hartverscheurende docu , zegt Lisette. Lees onderaan het bericht een greep uit de reacties.
De tweede aflevering is
hier terug te kijken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Still uit video NPO