Het landelijk experiment voor flexibele schooltijden stopt. Het brengt risico s met zich mee voor de onderwijskwaliteit, vindt het ministerie van Onderwijs na onderzoek van de Inspectie voor Onderwijs. Onbegrijpelijk , zegt directeur Renate Klokman van basisschool La Res in Enschede.
De Tweede Kamer is gisteren in een brief van minister Slob geïnformeerd over het stopzetten van het experiment. Maar Klokman leest in de brief vooral een bevestiging van het besluit om flexibele schooltijden te hanteren.
De minister zegt in zijn Kamerbrief dat scholen met een sterke schoolorganisatie en een goede aanpak tegelijk flexibele schooltijden kunnen bieden én onderwijskwaliteit kunnen borgen en uitbouwen , citeert zij. En wij zijn één van die scholen, want we hebben een heel positief inspectierapport gehad.
Risico's
Probleem is, dat er ook scholen zijn waar het niet zo goed ging. Klokman: De conclusie van de Inspectie was dat zomaar invoeren van flexibele onderwijstijden niet verstandig is. Dat snap ik. Maar de minister zegt ik zie risico s, dus ga ik het niet doen . Ja, dat is heel wat anders.
Klokman vindt het besluit van Slob heel bijzonder . Ik had het echt niet verwacht. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Volgens haar baseert Slob zijn besluit op minder goede voorbeelden, in plaats van goede voorbeelden.
Waar hij nu aan vasthoudt - zes weken zomervakantie - dat is ooit in het leven geroepen, omdat kinderen moesten helpen bij het oogsten op het land. Onbegrijpelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 6 weken zomervakantie helemaal niet bevorderlijk is voor de schoolprestaties. Kinderen zijn er veel te lang uit.
Huidige tijdgeest
Wat Klokman ook jammer vindt, is dat innovatie in het onderwijs wordt ontmoedigd. In feite zegt de minister dat innovatie risico s met zich meebrengt dus doe ik het maar niet . Dat past niet in de huidige tijdgeest. Er gaat een verkeerd signaal van uit , aldus de directeur. Ouders zijn ook verrast. De medezeggenschapsraad is zich aan het beraden op welke stappen zij kan nemen.
Het besluit van het ministerie staat overigens vast. De Tweede Kamer heeft geen mogelijkheden dit terug te draaien, omdat het om een experiment gaat. Alleen bij wetswijziging telt de stem van de Kamerleden. Dat is hier niet aan de orde. In het schooljaar 2020/2021 is het afgelopen met de flexibele schooltijden.
Vakantiedagen
Op de openbare basisschool La Res mogen ouders flexibel vakantiedagen opnemen, naast de door de gemeente Enschede vastgestelde dagen. Zijn het er meer dan 7 in een schooljaar, dan zijn leerlingen verplicht deel te nemen aan de zomerschool. Een vakantie van meer dan een week achter elkaar, moet 3 maanden van tevoren aangevraagd worden. Bijna alle ouders van de 250 leerlingen maken gebruik van flexibele vakantiedagen. Ongeveer 75 leerlingen doen mee aan de zomerschool.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay