Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Coach moet voorkomen dat Saxion-studenten vroeg afhaken

408717 904452

Hogeschool Saxion gaat toekomstige studenten koppelen aan een ouderejaarsstudent. Het is een van de maatregelen die de school treft om de hoge uitval van studenten in het eerste jaar terug dringen.

Van de jongeren afkomstig van het mbo redt nu één op de vijf het niet in het eerste jaar op Saxion. Van de havisten haakt één op de tien af. Dit is exclusief studenten die switchen van opleiding. Het vroegtijdig inschakelen van coaches moet de kans op een succesvol studieverloop vergroten. Een eerste, kleine groep van tweehonderd mbo-studenten kreeg in september een maatje toegewezen. Volgend studiejaar komen daar nog eens vierhonderd mbo-studenten bij. Ons streven is dat over vijf jaar alle eerstejaars een coach kunnen krijgen. Mbo ers én havisten , zegt Antoinette Lieftink van Saxion.

Hbo-vakken
Coaching is niet de enige maatregel waarmee Saxion en ROC van Twente studieuitval willen terugdringen. Zoals eerder gemeld, krijgen de tweeduizend mbo ers die in het laatste jaar van hun opleiding zitten vanaf september de mogelijkheid om een dagdeel per week hbo-vakken te volgen. Zo ervaren de jongeren of verder studeren bij hen past, of het niveau haalbaar is en welke opleidingen er zoal zijn. Ze krijgen les bij Saxion en maken daar ook toetsen op hbo-niveau.

Studenten vinden het idee om een eerstejaars te koppelen aan een coach een goed idee. Met name mbo ers kunnen hier veel van leren, reageren studenten. Derdejaarsstudent Bouwtechnische Bedrijfskunde, Steije Braakhuis, maakte zelf mee dat de één na de andere klasgenoot stopte. Van de groep van dertig waarmee ik begon, waren er aan het eind van het eerste jaar nog maar achttien over. Degenen die er de brui aan gaven, waren vooral mbo ers.

Bronvermelding
Tweedejaars studenten Human Resource Management (HRM) Joost Barink en Babs van Ommen hadden zelf ook graag een coach gehad. Als je verslagen maakt in het hbo moet je aan bronvermelding doen. Je noteert waar je informatie vandaan komt en die bron moet in orde zijn. Wij hadden geen idee hoe dat werkte. Maar in het eerste jaar moesten we het wel direct kunnen. Dat viel tegen.

Coaches
Barink en Van Ommen coachen sinds september twee groepjes van vijf mbo-studenten. We hebben de jongeren veel kunnen leren. Er waren erbij die huizenhoog opkeken tegen het hbo. Alleen al het gebouw was overweldigend. Deelnemers wennen vroeg aan hun toekomstige leeromgeving. De groep kwam tot nog toe tien keer bij elkaar. In het begin zijn ze onwetend over alles. Wij leggen uit wat contacturen zijn, hoe verslagen in elkaar zitten en hoe je een presentatie houdt.

Eén van de deelnemers aan de coachgroep is Fleur Lawa, derdejaars mbo-student aan het ROC van Twente. Samen met haar groep maakte ze een verslag en hield ze een presentatie. Dat bleek moeilijker dan ze aanvankelijk dacht. Er kwam echt meer bij kijken dan wij inschatten. Ons werk werd op hbo-niveau beoordeeld. Ik kreeg allerlei tips voor verslaglegging en presenteren. Die pas ik nu toe bij het maken van mijn stageverslag en eindpresentatie op het ROC.

Bijbaan
Joost Barink en Babs van Ommen vertellen dat op het hbo meer eigen initiatief en zelfstandigheid wordt verwacht. Ze werden zelf ook geschoold tot coach. Het is een bijbaan waar ze 10 euro per uur mee verdienen. Er zijn ook coaches die studiepunten krijgen in plaats van geld. Het aantal coaches, nu nog 35, groeit volgend jaar uit naar 100. Het worden er in de toekomst nog meer. Het coachingsproject is een gezamenlijk initiatief van Saxion, ROC van Twente en ROC Aventus (mbo-opleiding in Apeldoorn, Deventer en Zutphen). Samen kregen ze 2,5 ton subsidie van onder meer het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.