Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fons verhuist na date in parkeergarage direct naar Enschede

409117 906724

Elk half jaar vestigen zich drieduizend nieuwe inwoners in Enschede. Dit is het vierde en laatste interview met een aantal kersverse stadsgenoten. Ditmaal met Fons Eefting.

Het is niet ver van Almelo en Borne, waar Fons Eefting eerder woonde, maar in Enschede is hij thuisgekomen. Hij heeft er de liefde en de rust in zijn leven hervonden.

Eefting was al weer een poosje alleen toen zijn vaste kapster in Borne, Muriël, hem op haar beste vriendin wees. Dat is Karin van Veen uit Enschede, ook single. Het zal wel, dacht hij, maar deed er niets mee. Een half jaar later bracht Muriël het gesprek in de kapsalon opnieuw op haar vriendin. Hij knoopte op Facebook een gesprek met Karin aan en toen ging het snel. "De eerste date was bij Fabels", weet hij nog. De vonk sprong heel snel over. Ze bouwden het langzaam op. Eerst een dagje samen weg, toen een weekeindje. Na hun vakantie op Kreta waren ze zeker van hun liefde en trok Fons bij haar in.

Stadslawaai
In het appartement op vijf hoog met uitzicht op het sfeervolle Koningsplein, voelt hij zich helemaal thuis. Prachtige locatie: "Je loopt zó de stad in voor een drankje of een daghap. Enschede heeft zoveel te bieden." Wel heeft hij moeten wennen aan het typische stadslawaai en een betaalbare oplossing moeten zoeken voor het parkeren van zijn auto.

Ook zijn beroepsmatige bestaan heeft een enorme wending genomen. Eefting is kok en heeft in verschillende plaatsen in Twente in de keuken gestaan: bij Hanninkshof in Usselo, De Broeierd in Enschede, De Zwaan in De Lutte en Het Molenven in Saasveld.

Tanzania
Ook woonde hij korte tijd in Tanzania, waar hij werkte in een lodge nabij de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Hier kwamen toeristen die een nachtje bleven slapen voordat ze de bush introkken. Veel indruk maakte het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun gezin en de familie Zorreguieta, die met twee busjes uit Nairobi kwamen. "De lodge was nog nooit zo goed beveiligd." Hij toont trots de handgeschreven bedankjes van de Oranjes in het gastenboek. "Zúlke leuke gesprekjes gehad."

Na anderhalf jaar was het Afrikaanse avontuur voorbij en keerde hij terug naar Twente. Zeven jaar in de keuken van bistro Kampkuiper in Harbrinkhoek. Elk weekeinde werken, alle feestdagen en laat naar bed. Het begon te knellen toen hij bij zijn vriendin woonde. Via een kennis kreeg hij de kans het roer om te gooien. "Daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven. Mijn leven is veel regelmatiger geworden. Eerder had ik altijd die drive, moest ik dit van mezelf en dat. Tegenwoordig kan ik zelfs chillen en val ik soms op de bank in slaap."

Dankbaar werkNu werkt hij 28 uur per week als begeleider en kok bij Restaurant Station Oldenzaal, een project van de sociale onderneming De Werkwijzer, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagbesteding en arbeidstoeleiding biedt. "Heel dankbaar werk!" Het is vooral de combinatie van zorg en koken die hem inspireert. Daarnaast staat hij een tot twee dagen in de week in de keuken van hotel-restaurant Jachtlust in Hertme.

Na het werk is het altijd fijn thuiskomen in Enschede. "Ik ben supergelukkig en was voor het eerst zelfs vrij met kerst. Ik wist niet wat me overkwam. Nog nooit zo'n fijne kerst gehad!

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.