Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede zette jeugdhulp Indy (13) onterecht stop: €˜We kregen niets meer €™

410485 908178

Indy (13) heeft een psychiatrische stoornis en daarom recht op jeugdhulp. Toch zette de gemeente ruim een jaar lang haar persoonsgebonden budget (pgb) stop. Ten onrechte, besliste de rechter. Het komt heel vaak voor dat gemeenten inwoners jeugdhulp ontzeggen , zegt juridisch adviseur Lous Folkers.

Moeder Linda de Wit is blij met de uitspraak van de rechtbank in Zwolle. Vanaf deze maand kan ze eindelijk weer zorg inkopen. Mijn dochter heeft dat nodig. Zonder budget was het improviseren. Dat had zijn weerslag op Indy. Ze kon niet naar de zorgboerderij. Ook het weekendlogeren waar wij om hadden gevraagd, was niet gehonoreerd. Haar vader en ik deden een deel van de begeleiding. Via haar school was geregeld dat ze wekelijkse begeleiding kreeg van zorgorganisatie Intermezzo.

McDD
De oudste dochter van Linda de Wit heeft een weinig voorkomende vorm van autisme, McDD. Volgens moeder Linda lijkt het op borderline. Het meisje kreeg voor het eerst een pgb van de gemeente Enschede in 2015. Vanaf dat jaar is de lokale overheid verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Haar budget bedroeg ruim 13.000 euro op jaarbasis.

Facturen van zorgaanbieders stuurden de ouders naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De hulp was lange tijd voldoende, vertelt Linda de Wit. Tot Indy in de puberteit kwam. Hormonen speelden op, haar lichaam veranderde, haar gedrag en haar sociale omgeving. Indy maakte de overstap van het speciaal onderwijs naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs.

Zeven uur extra Omdat Indy s ouders weten dat ambtelijke molens langzaam draaien, dienen ze ruim op tijd een aanvraag in voor zeven uur begeleiding per week extra , zegt juridisch adviseur Lous Folkers. De aanvraag is in het voorjaar van 2017 klaar. Ruimschoots voor de pgb-beschikking afloopt op 31 december van dat jaar.

Maar dan beginnen de problemen, aldus moeder Linda. De gemeente Enschede vraagt allerlei gegevens op over Indy. De Wit: De meeste feiten zijn daar allang bekend. We hebben een aantal gesprekken. De ambtenaren hebben ook een kennismakingsgesprek met Indy zelf. Maar ze blijven maar doorvragen. Ook willen ze medische rapportages, terwijl die ambtenaren niet in het BIG-register of het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd staan. Daar mogen ze dus niet naar vragen. Mediant wilde de rapportages om die reden niet afgeven.

Als de gemeente een tweede gesprek wil met Indy, is voor Linda de Wit de maat vol. Ze weigert medewerking. Met als gevolg dat de pgb vanaf 1 januari 2018 wordt stopgezet. De aanvraag naar meer uren wordt afgewezen. Het gezin krijgt niets meer.

Onvoldoende in staatVoor juridisch adviseur Lous Folkers is duidelijk dat haar cliënt is gedupeerd door een gebrek aan deskundigheid bij de gemeente. Moeder werden tal van ingewikkelde vragen gesteld. Maar de gemeente moet zelf onderzoeken wat een kind nodig heeft. In negen van de tien gevallen zijn lokale overheden onvoldoende in staat om indicaties op te stellen. Ook de onderbouwing van de hoeveelheid uren jeugdhulp schiet vaak tekort.

Folkers staat met haar adviesbureau Loyalthy Advies cliënten uit het hele land bij in bezwaar- en beroepszaken over jeugdhulp, beschermd wonen, begeleiding en participatie. Ik win bijna alles , zegt Folkers. Gemeenten halen volgens haar bakzeil omdat ze niet in staat zijn indicaties te stellen met daaraan gekoppeld een onderbouwing van het aantal toegekende uren .

Lous Folkers had meerdere cliënten in Twente. In Oldenzaal, Almelo en Enschede waren bezwaarzaken. In Rijssen hielp ze met de aanvraag van hulp. In Almelo ondersteunde ze een voorzieningenverzoek bij de rechter. Indy was de eerste cliënt bij wie het daadwerkelijk tot een rechtszaak kwam. Meestal sta ik cliënten bij met het opstellen van een bezwaarschrift. Omdat gemeenten vaak bijtijds tot inzicht komen, hoeft het geen beroepszaak te worden.

In het geval van Indy was het beroepsschrift gegrond, maar kreeg de gemeente op een ander punt wel gelijk. Enschede moet een nieuw besluit nemen over de urenuitbreiding. De ouders moeten hieraan medewerking verlenen en ingaan op de uitnodiging van de gemeente. De rechter besliste verder dat Indy vanaf deze maand weer recht heeft op het pgb-budget dat ze ontving tot 31 december 2017.

Nieuwe regionale aanpakDe gemeente Enschede zegt in een reactie dat er per 1 januari een nieuwe regionale aanpak is voor jeugdhulp. Essentie hiervan is dat resultaten die inwoners willen halen vooropstaan. In samenspraak bepalen we welke ondersteuning nodig is en voor hoeveel uren. Bij een verschil van mening, is er de mogelijkheid van bezwaar en uiteindelijk een beroep , aldus een woordvoerder.

Enschede erkent dat burgers moeten kunnen beoordelen en volgen waarom de gemeente tot haar oordeel komt. Op de vraag of sprake is van te weinig deskundigheid bij ambtenaren gaat de woordvoerder niet in. Volgens hem waren er in 2018 drie rechtszaken over jeugdhulp. In twee gevallen was het beroep deels gegrond. Jaarlijks ontvangen 2500 kinderen, jongeren en ouders ondersteuning.

Bij verlies van een rechtszaak betaalt de gemeente de proceskosten van ruim 1000 euro per zaak. Daar komt de personele inzet bij, plus eventuele betalingen met terugwerkende kracht en de extra jeugdhulp die uit de uitspraak voortvloeit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.