Kantonrechter A. Louter ziet zich in de Enschedese rechtbank geconfronteerd met een dilemma. De meningen van een medewerker uit Glanerbrug van De Kringloop en het stichtingsbestuur over de werksfeer bij het Losserse bedrijf in tweedehandsgoederen lopen sterk uiteen. De werknemer vindt dat hij is weggepest, terwijl daarvan volgens het stichtingsbestuur uit eigen onderzoek niets is gebleken.
Nachtmerrie
Duidelijk wordt in de zitting wél dat er nauwelijks nog een basis is om met elkaar verder te gaan. Daarvoor is in het afgelopen jaar te veel voorgevallen. Het stichtingsbestuur spreekt zelfs van een nachtmerrie . Volgens de gevolmachtigde van De Kringloop was er sprake van beledigingen en bedreigingen jegens de werkgever.
Opmerkelijk is dat de 34-jarige Glanerbrugger tot april vorig jaar gedurende drie jaren tot tevredenheid bij De Kringloop werkte. Eerst als vrijwilliger, later met een arbeidscontract. Dat heeft hij gekregen nadat hij na wijzigingen van Wajong-regels zou worden gedwongen te gaan solliciteren.
Gebruiksaanwijzing
Omdat werkgever dat vervelend vond voor werknemer en hij ondanks een flinke gebruiksaanwijzing en enkele incidenten zijn werkzaamheden over het algemeen goed verrichtte, heeft werkgever tegen zijn principe in hem een betaalde baan gegeven , aldus de gevolmachtigde van het Kringloop-bestuur. Volgens haar is dat een bewijs dat De Kringloop een sociaal bedrijf is.
Daarvan is juist in de ogen van de werknemer geen sprake. Er is volgens hem weinig rekening gehouden met zijn psychische beperking. In april vorig jaar ging het volledig mis met hem. Hij was zelfs even spoorloos en er werd naar hem gezocht in het Aamsveen. Daarbij zou de pestcultuur bij De Kringloop-vestiging een rol hebben gespeeld. Er werd achter zijn rug over hem geroddeld en hij werd stiekem uitgelachen, verklaart hij. Hij heeft daarover ook geklaagd bij de leiding, maar die zou er niets tegen hebben ondernomen.
Onderzoek
Het stichtingsbestuur geeft aan dat er wel een onderzoek is ingesteld, maar collega s zouden niets weten over pestgedrag. Niet zo gek, reageert de betrokken werknemer, want het onderzoek zou zijn beperkt tot de pesters. Rechter Louter maakt duidelijk dat het in deze zitting niet is vast te stellen wie er gelijk heeft.
Nadat het volledig misliep tussen werknemer en werkgever is via een mediator geprobeerd tot een oplossing te komen. Ook nu lopen de lezingen uiteen over de vraag waarom dat niet is gelukt. Pogingen om met een regeling uit elkaar te gaan, zijn de afgelopen maanden eveneens op niets uitgelopen.
Droombaan
Dat lukt ook niet tijdens een schorsing van de zitting. De werknemer zegt dat het hem niet gaat om de centen maar behoud van zijn werk. Ondanks alle problemen spreekt hij over een droombaan .
De rechter komt binnen drie weken met een uitspraak.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview