Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedees echtpaar schenkt kunstwerk aan Roessingh: €˜Er stond nog net geen bordje met welkom thuis €™

417110 913765

Hij revalideerde er twee keer na zware ziekteperiodes. Om de medewerkers te bedanken, schonken André Flapper en zijn vrouw Mathilde hun zelfgemaakte kunstwerk aan Roessingh. Praten tijdens het maken hielp bij de verwerking.

Als blijk van waardering voor de medewerkers en wat ze doen, schenken we ons werk graag. André Flapper uit Coevorden wordt af toe emotioneel als hij het verhaal vertelt achter het bijzondere kunstwerk dat sinds dinsdag in revalidatiecentrum Roessingh hangt. 1200 doppen, vele meters ijzerdraad en 2600 wikkels van wijnflessen maken bij elkaar een doek van 2,75 bij 3,30 meter. Familie, vrienden, buren en de lokale pannenkoekenboot hielpen mee met het verzamelen van materiaal. In totaal verwerkten we 4500 flessen. We zochten steeds de juiste kleur wikkel , legt André uit. Mijn vrouw kreeg bij de glasbak vaak de vraag of ze weer een feestje had gehad.

TherapeutischSamen bezig zijn aan het werk, had een therapeutische werking voor het stel dat ruim 50 jaar getrouwd is. Na het ontbijt kwamen de spullen op tafel. Tijdens het werk konden we praten over wat we meemaakten. Dat werkte helend en hielp bij de verwerking , zegt Mathilde. Volgens André had hij het zonder de toewijding en steun van zijn vrouw, die tijdens Andrés revalidaties bij haar zus in Haaksbergen woonde, nooit gered. Toen hij zo ziek was, hield zij een dagboek bij. Ook een manier om te verwerken.

In Amsterdam zag het echtpaar het werk van de kunstenaar El Anatsui, die gerecyclede materialen gebruikt. Ze raakten geïnspireerd en gingen zelf aan de slag. Na wat probeersels, hebben we anderhalf jaar gewerkt aan ons Flessenproject , vertelt André. We wilden absoluut geen geld van Roessingh. We hebben zo n respect voor iedereen hier en wat ze doen. De tweede keer dat ik hier kwam, stond er nog net geen bordje met welkom thuis klaar. Het kunstwerk hoort hier.

De twee rode cirkels staan symbool voor de heftige ziekteperiodes van André in 2012 en 2017 en de revalidatietijd erna in Roessingh. Een aantal keren balanceerde hij op het randje van de dood, iets dat hem nog altijd aangrijpt als hij erover praat. We wisten niet of hij uit zijn coma zou ontwaken, en hoe , vertelt Mathilde terwijl ze de hand van haar man vastpakt.

De horizontale donkerblauwe lijn symboliseert het maakproces. Het bovenste zilveren deel is ons leven vóór Andrés eerste ziekteperiode. Zorgeloosheid. In het onderste stuk zitten blauwe wikkels verwerkt: de beperkingen waar we nu mee leven. Maar we genieten nog steeds samen en waarderen nóg meer wat we hebben. Ze zullen zeker af en toe terugkomen om hun kunstwerk te bekijken. En dan niet omdat André hier weer is, maar gewoon als leuk uitje.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.