Wethouder Jurgen van Houdt en zo n 45 inburgeraars zetten afgelopen vrijdag hun handtekening onder een participatieverklaring. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Prismare, georganiseerd door M-Pact, de organisatie die verantwoordelijk is voor Doe Mee in Enschede, en daarmee voor inburgering. Deelnemers vertelden aan de hand van een presentatie iets over hun inburgeringstraject. Acht deden dat in de vorm van een theaterstuk.
Verder van huis was hij nooit geweest. Dat was de slotzin uit de openingsscène van Verhalen van ver, het theaterstuk dat acht deelnemers aan de Enschedese inburgeringscursus maakten. Onder begeleiding van Louisa Kistemaker en Els Schutman, de drijvende krachten achter Forumtheater Enschede, brachten zij een mozaïek van eigen verhalen op de planken. Die eigen verhalen gingen vooral over de klus om aansluiting te vinden bij een totaal andere cultuur in een volslagen nieuw land. Met een enkele hint naar de achterliggende redenen: het geluid van een naderend vliegtuig en vallende bommen en een man op een kantoor die wegduikt onder zijn bureau.
De scènes werden opgehangen aan het terugkerende beeld van twee vrouwen in een kappersstoel die elkaar vertellen wat zij hebben meegemaakt. Een Babylonische spraakverwarring als je je verstaanbaar wilt maken, woordenboeken, onbegrip, maar dan toch contact. De diaspora van voormalige stadsgenoten, die elkaar in een nieuwe wereld onverwacht ineens weer tegenkomen. Soms. Dansen op een bewerking van Tulpen uit Amsterdam en eigen Perzische muziek. Daarmee schetste Verhalen van ver niet alleen een ontroerend en intiem beeld van mensen die tegen wil en dank op drift zijn geraakt en nieuw houvast vinden, maar vertelde het ook een universeel verhaal. Want perspectief, begrip en een thuis zijn behoeften van ieder mens.
We hebben elk jaar ongeveer twee van dit soort bijeenkomsten, vertelt Khadija Amrani, projectcoördinator van Doe Mee bij M-Pact. Dit keer ging het om ongeveer zestig deelnemers, maar die konden niet allemaal. Sommigen werken inmiddels. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. In Enschede duurt zo n traject 24 weken, waarin het vooral gaat om taal en kennis van de Nederlandse cultuur en samenleving. Veel draait om actieve deelname, vaak door middel van vrijwilligerswerk. Participeren doe je immers niet in een klaslokaal.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede