Bij de Technologie & Zorgacademie (TZA), beter bekend als de Twentse Zorgacademie, ligt een snoezelkat op tafel. Het is geen echte kat, maar hij lijkt er wel op. In meerdere opzichten. Directeur Eric Wolkotte van de TZA aait het dier over de rug.
Direct klinkt het geluid van een spinnende kat. Het dier knippert met de ogen en zijn kopje draait weg. Een paar minuten later draait het beest zich op zijn buik en strekt een poot uit. Aandoenlijk. Hier moeten zelfs kattenhaters om glimlachen.
Vrijwillig
In totaal 500 medewerkers van Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten, Livio, Liberein, De Posten, Zorgfederatie Oldenzaal, De Vriezenhof en Woon- en Zorgcentrum Friso maken nog dit jaar kennis met de snoezelkat. In 2020 en 2012 volgen nog 1800 personeelsleden van onder meer ZorgAccent en TriviumMeulenbeltZorg.
In een lesbijeenkomst en een E-learningpakket van zes uur leren de verpleegkundigen (mbo en hbo) en verzorgenden IG over zorgtechnologie. De scholing is op vrijwillige basis, zegt Eric Wolkotte. Maar de werkgevers gaan ervan uit dat bijna alle medewerkers meedoen. Wij merken dat ze aanvankelijk vaak moeite hebben met de opkomst van techniek in hun vak. Maar als ze eenmaal zien wat het inhoudt, draaien ze hopelijk bij.
Incontinentiemateriaal
Als voorbeeld noemt hij slim incontinentiemateriaal. Dat zijn luiers waarin sensoren zitten. De voelers zijn verbonden met een app op de telefoon. In veel verpleeghuizen is men gewend om bewoners s nachts wakker te maken voor verschoning. De vervanging dus van incontinentiemateriaal. Maar als de sensor aangeeft dat de luier nog maar voor 20 procent is verzadigd, kan de bewoner lekker doorslapen. Wakker maken is helemaal niet nodig.
De Twentse Zorgacademie heeft voor 90.000 euro aan zorgtechnologie aangeschaft. De verpleeghuizen hebben samen met het Zorgkantoor besloten wat ze zouden kopen. De nieuwe materialen komen in een pop-upwinkel die vanaf eind dit jaar door de regio gaat toeren. De bedoeling is dat medewerkers op de eigen werkplek, waar de winkel tijdelijk neerstrijkt, kunnen kiezen welk technisch snufje ze willen uitproberen.
Slaapkussen
Is het de snoezelkat, het incontinentiemateriaal of misschien het speciale slaapkussen? Ook zo n voorbeeld van innovatie. Wolkotte: Het kussen is voor onrustige slapers. Het neemt de adem over van degene die zijn hoofd erop legt. Het kan ook het geluid van de zee laten horen. Na verloop van tijd vertraagt de adem in het kussen, waardoor ook de bewoner langzamer in- en uitademt en tenslotte in slaap komt.
Regionale verpleeghuizen hebben volgens Wolkotte nog weinig techniek in huis. Hierdoor is de kennis over wat er zoal op de markt is gering bij personeel. Dat moet anders, vindt de academie. Techniek doet namelijk onherroepelijk zijn intrede in de ouderenzorg. Nu is al sprake van een personeelstekort. Ook in Twente en de Achterhoek.
Dat tekort wordt alleen maar groter omdat de beroepsbevolking terugloopt en de vergrijzing verder doorzet. Zijinstromers en jongeren aantrekken alleen is niet genoeg. Zorgtechnologie is onmisbaar. Het draagt bij aan kwaliteit van leven voor de cliënt en zorgt dat personeel meer tijd heeft voor kerntaken.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aninna Romita