Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Verhalen van overleden mensen op Boerenkerkhof in Enschede komen weer even tot leven

423029 797561

Dankzij een groep van vijfentwintig studenten van de UT komen de verhalen van de mensen die op het Boerenkerkhof begraven liggen weer tot leven. Voor één middag, maar als het aan de SHEL (Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker) ligt, ook permanent. Om een andere doelgroep in het park te krijgen dan junks en alcoholisten.

De opdracht aan de studenten was om iets interactiefs te maken dat past bij het verhaal van het Boerenkerkhof, vertelt UT-docent Robby van Delden. Het park is mooi en ligt dichtbij het centrum, maar veel mensen hebben er geen veilig gevoel bij en het wordt niet optimaal gebruikt , zegt Van Delden. Er liggen hele bekende mensen en daar zouden we wat mee kunnen doen, was het idee. Hun verhalen weer tot leven wekken en daarmee meer mensen naar het Boerenkerkhof trekken. Als er hier genoeg mensen zijn, dan voel je je veiliger.

Vanuit de SHEL zijn de verhalen aangereikt. Ze zijn er op verschillende manieren mee omgegaan , zegt Van Delden. Eén van de resultaten is een draaitafel met een screen die in werking wordt gesteld door op een tegel te stappen. Luca, de kleinzoon van Ben Snijders van SHEL, zet de eerste stap. Al snel klinkt er dat de City of Enschede afbrandde in 1862. Elke tegel staat voor een gebeurtenis , legt Sverre Boer uit. In totaal hebben we 35 verhalen in de installatie gestopt. Er zit heel veel werk in. Voor de opdracht staat 140 uur, maar we hebben er per persoon wel 200 uur aan gewerkt. Soms was ik van negen uur s morgens tot drie uur s nacht bezig. En dat was niet per se omdat we te laat met de opdracht zijn begonnen. Een buurtbewoner ziet de beelden op het scherm en zegt: Het ziet er heel mooi uit.

Aangepaste werkelijkheid

Joris Weijdom, docent op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht rept over een aangepaste werkelijkheid en parallelle werelden in Journey of Life. De kleine Luca is het eerste proefkonijn en krijgt een mobiele telefoon in de handen en een koptelefoon op. Via een app komt de geschiedenis van de mensen die hier liggen begraven voorbij. Luca stapt door virtuele deuren en krijgt op het eind vragen over wat hij wil worden als hij groot is, meldt studente Juliette Hoedemakers. Het was leuk om te doen, maar er zat wel tijdsdruk op. Het moest binnen tien weken af. Ze kende het Boerenkerkhof nog niet, maar vertelt nu zo een verhaal over meneer Lasonder, die hier begraven ligt. Op zijn veertigste is hij al zijn land kwijtgeraakt. Hij trouwde met een Duitse en verkocht de grond van de campusuniversiteit voor één gulden. Zijn moeder had hem nog zo gewaarschuwd niet te trouwen.

Als Luca klaar is met zijn tour zegt hij: Echt vet. Je zag allemaal van die dingen, ook een boerderij met dieren erin. En zo leert iedereen wel iets van dit bijzondere studentenproject.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.