Al fietsend een whatsappje sturen wordt vanaf volgende week een peperduur geintje, als het app- en belverbod ingevoerd wordt. De boete? 95 euro. Wij waarschuwden Tukkers alvast op straat. "Dit is wel naar, zeg.
Een stuk of vijftig heterdaadjes, dat levert een uurtje posten deze donderdag op het stationsplein in Enschede op. Hoewel lang niet iedereen met de telefoon in de hand door het centrum fietst, gebeurt het wel veel. Een jonge vrouw steekt al bellend de spoorwegovergang over, een man op een elektrische fiets kijkt even snel op zijn scherm.
Helemaal 'heterdaad' is het overigens niet: bellen, whatsappen en navigeren op de fiets mag namelijk nog. Maar vanaf maandag is het wel verboden en levert elke overtreding een boete van 95 euro op. Dat zou tijdens ons post-uurtje gaan om 4.750 euro.
Veel mag niet meer
Veel mag straks niet meer: bellen, appen, navigeren en Facebook checken is verboden. Wie betrapt wordt met zijn telefoon in de hand, is al schuldig. Eén uitzondering: zodra de fiets stil staat, mag er weer geappt worden.
Sinds 2002 is het al verboden een telefoon vast te houden tijdens het besturen van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig. De boetes voor automobilisten liggen een stuk hoger: 240 euro.
Het kabinet kondigde vorig jaar het appverbod op de fiets aan, maar voert het deze zomer pas in. Er wordt ook extra gehandhaafd. Cijfers over het werkelijke aantal ongelukken door het gebruik van de telefoon op de fiets zijn er niet. Wel bleek uit een onderzoek dat 19 procent van de fietsers die op de spoedeisende hulp belanden, waren afgeleid in het verkeer. Een klein deel daarvan gaf aan dat de telefoon de schuldige was.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Joost Dijkgraaf