Maar Centric krijgt wél een divisie cybersecurity, zegt Sanderink (70) beslist. Eind volgend jaar moet daar 30 tot 50 man werken. Ik vind dat het nodig is, het is een strategische beslissing. De Enschedese ondernemer staat de laatste tijd in het brandpunt van het nieuws door de rechtszaak die zijn ex-vriendin Brigitte van Egten tegen hem heeft aangespannen, en spanningen in de top bij Centric.
Input door Van Rijbroek
Bij het automatiseringsbedrijf (4500 medewerkers) vertrokken in de achterliggende periode drie directieleden. Het trio zou zich hebben geërgerd aan de toenemende invloed die Sanderinks vriendin, Rian van Rijbroek (49), heeft op het beleid bij Centric. Van Rijbroek profileert zich als deskundige op het gebied van cybersecurity en nu wil Sanderink dus een divisie cybersecurity bij Centric. Nee, Rian gaat die divisie niet leiden, maar ze gaat wel voor input zorgen , zegt Sanderink.
Achter mijn rug om
De Twentenaar, die naast Centric ook bijna volledig eigenaar is van beursfonds Oranjewoud (waartoe bouwreus Strukton behoort), openbaart het nieuws over zijn plannen met Centric met het oog op een negatief artikel over hem en Centric, dat NRC Handelsblad volgens hem in de maak heeft. Sanderink: Een aantal (oud) directieleden en personeelsleden heeft achter mijn rug om verhalen over mij lopen rondbazuinen. Ik wil daarom uitleggen, dat ik vind dat Centric ook sterk moet worden in cybersecurity om het antwoord te hebben op toekomstige hackaanvallen en andere computercriminaliteit.
Belangenverstrengeling
Maar de top van Centric voelde dus niets voor de plannen van Sanderink, die sinds een jaar of vijf geen deel meer uitmaakt van de directie. Bij Centric zijn ze bang dat de nieuwe divisie leidt tot belangenverstrengeling. De mensen van de divisie cybersecurity zouden het werk van hun eigen collega s - de software-ontwikkelaars - moeten controleren. Sanderink vindt dat onzin. In een bedrijf als Centric hoort kennis op het gebied van cybersecurity aanwezig te zijn.
Gedwarsboomd
Centric haalde vorig jaar de Nederlandsche Bank (DNB) binnen als klant. Sanderink wilde na het horen van het goede nieuws met Van Rijbroek op bezoek bij de directie van DNB om naar zijn zeggen te praten over cybersecurity . Ik wilde alles weten over de beveiliging bij DNB, maar mijn eigen Centric-directie wilde niet dat ik dat gesprek ging voeren. En zeker niet met Rian er bij. Ze hebben het gewoon gedwarsboomd. Terwijl Centric mijn bedrijf is. Dan mag ik toch weten hoe het zit.
Sfeer verpest
Later kwam de afspraak er volgens Sanderink alsnog en ging hij niet met Rian van Rijbroek, maar met commercieel directeur Hans Schrijver bij DNB op bezoek. De sfeer in de top bij Centric was door het incident volgens Sanderink verder bedorven. Met als gevolg een uittocht in de top van Centric. Sanderink: Wat helemaal ondersneeuwt is dat ik over de prestaties van de vertrokken directieleden gewoon niet tevreden was, en ze daar op heb aangesproken. Ik trek mij van de hele wereld niets aan en ga mijn eigen weg, maar Rian van Rijbroek heeft last van al die roddel en achterklap. Ik heb een goede reputatie in de IT-wereld en Centric ook, beide laat ik niet beschadigen.
Rectificatie
Van Rijbroek speelde ook al een hoofdrol in het conflict, dat Sanderink bij de Almelose rechter uitvocht met zijn ex, Brigitte van Egten uit Enschede. Volgens Van Egten stookte Van Rijbroek Sanderink tegen haar op. De ondernemer moet nu van de Almelose rechter rectificeren dat Van Egten de hand zou hebben gehad in de FIOD-inval bij Strukton. De veroordeling is van afgelopen dinsdag, maar tot een rectificatie van Sanderinkin De Twentsche Courant Tubantia, het Brabants Dagblad en Quote is het nog niet gekomen. Sanderink: Ik twijfel nog over een hoger beroep, een plaatsing van de rectificatie of iets anders. Dat zien we nog wel. Ik heb nog even de tijd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman