Een tijdje geleden stonden ze al bij hem op de stoep, zegt de man. Lui die me van het gas wilden afhalen. Ik heb ze weggestuurd , vertelt de bewoner van de U-bouw achter woonzorgcentrum Broekheurnerborch. De man, een gevorderde tachtiger die anoniem wil blijven, is een van de mensen voor wie Livio nieuwe woonruimte zoekt. Dat is nodig, omdat de appartementen beschikbaar moeten komen voor 37 cliënten van de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW) die als psychisch kwetsbaar worden omschreven.
Aangetekende brief
De aangetekende brief van 26 april waarin Livio de opzegging van de huur na een eerdere mededeling bevestigt, verraste hem onaangenaam. Toch blijft de bewoner op leeftijd monter en kalm. Ik begrijp het niet. Toen ik hier een paar jaar geleden kwam, kreeg ik te horen: hier kunt u uw laatste levensjaren doorbrengen. Ik zit hier mooi. Tuintje, mooie woning. Ik ben hier op mijn plek.
Het relaas illustreert hoe de opvang van psychisch kwetsbaren een oorspronkelijk bewoner treft. De plaatsing van RIBW-cliënten houdt de gemoederen in het zuiden van de stad al ruim anderhalve maand bezig. Bewoners en omwonenden, die geen idee hebben wie hun nieuwe buren zijn, vrezen dat zij te maken krijgen met voormalige drugsverslaafden en ex-tbs ers.
Bang
Op het terras van de Broekheurnerborch zegt bewoonster Coby Basseman (71) op een zonnige doordeweekse middag: Je kunt het die meneer van dik in de tachtig niet aandoen dat je hem hier weghaalt. Ikzelf ben ook bang. Ik zit op de eerste verdieping, die mensen klimmen straks zó op mijn balkon. Ik denk dat ik weet met welk soort mensen we te maken krijgen. Ik heb twaalf jaar bij Humanitas gewerkt, daar had je ook met lastige klanten te maken tegen wie je niet al te veel moest zeggen. Ze grepen je zo bij de keel. Die mensen van RIBW zijn net zo, denk ik. Ze hebben een plek nodig, maar zoek die niet hier bij kwetsbare mensen.
Bij zorginstelling Livio kent Paul Scholten de geluiden over de nieuwe RIBW-cliënten voor wie de appartementen geschikt worden gemaakt. Ik hoor alleen maar geluiden dat er zware ex-criminelen komen. Ik zou dat graag in perspectief willen plaatsen: de RIBW gaat hier mensen plaatsen die tegenslag hebben ondervonden in hun leven en tijdelijk wat steun nodig hebben. Er wordt veel begeleiding op gezet.
Kanttekening
Zo tracht de Liviomanager de Broekheurnerborchbewoners gerust te stellen. Hij plaatst nog een kanttekening. Dat 22 bewoners moeten wijken voor de RIBW klopt niet. We waren toch al van plan de U-bouw af te stoten, dat was hoe dan ook gebeurd. De appartementen zijn zo gedateerd, dat ze niet langer geschikt zijn voor ouderen met een zwaardere zorgvraag. Zo kan er niet met een tillift worden gewerkt, en zijn woningen slecht toegankelijk voor de hulpdiensten. Zou de RIBW-opvang er niet zijn geweest, dan had Domijn de woningen passend moeten toewijzen. Daar zit, anders dan bij de RIBW, geen enkele begeleiding op. Dan was het risico op de komst van bewoners die overlast veroorzaken, veel groter geweest.
Aldus Scholten, die zegt dat de gesprekken met de bewoners over de toewijzing van een nieuwe woning bevredigend verlopen. Dat gaat in verreweg de meeste gevallen naar tevredenheid. Met negen bewoners zijn we nog in gesprek over een oplossing, waarbij we openstaan voor de wensen van de bewoners.
De Liviomanager zegt na te denken over een kennismaking tussen Broekheurnerborch-bewoners en RIBW ers. Scholten: Het helpt als mensen elkaar de hand schudden. Misschien houden we wel een welkomstbarbecue. Sander Meijer van de RIBW zegt: Als het zover is en het weer wat rustiger is, dan gaan we zeker kijken hoe we de mensen tot elkaar kunnen brengen.
Interpellatie
De beoogde opvang leidt vanavond in de gemeenteraad tot een verantwoordingsdebat (interpellatie), dat is aangevraagd door Enschede Anders, PVV, Groep Versteeg, SP en CDA.
De raad heeft formeel geen zeggenschap in de kwestie. Toch lijkt een aantal fracties het plan tegen te willen houden via het bestemmingsplan. Dat staat beschermd wonen niet toe. Daar is een aanpassing voor nodig, een procedure die volgt na de aanvraag van een omgevingsvergunning door RIBW en Domijn.
Wethouder Jurgen van Houdt gaf eerder aan de aanpassing niet tegen te kunnen houden. Uit een recent, door het college van B en W ingewonnen advies van Hekkelman Advocaten, blijkt nu dat het college niet verplicht is de aanpassing te volgen. Een eigen afweging is mogelijk. Er dient rekening gehouden te worden met meerdere criteria, zoals een goed woon- en leefklimaat. Ook mogen geen onveilige (verkeers)situaties ontstaan.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels