Bijna 5.000 Enschedeërs kregen de afgelopen jaren een resultaatgerichte vorm van thuishulp. In hun indicatie stond geen aantal uren per week, maar slechts de huishoudelijke taken die voor hen worden uitgevoerd en hoe vaak. Leidend principe was dat het huis schoon en leefbaar moet zijn.
In strijd met de wet
Op 6 februari oordeelde de hoogste rechter in een zaak van een Enschedeër dat die werkwijze strijdig is met de wet. De gemeente moet op basis van onafhankelijke normen het aantal benodigde uren hulp vermelden in de beschikking.
Het heeft een paar maanden geduurd, maar het beleid is aangepast. Wethouder Niels van den Berg zegt dat hij zorgvuldig wil zijn. En ik wil me aan de wet houden. We hebben een juridische toets laten uitvoeren na de uitspraak van februari. We hoeven bestaande situaties niet met terugwerkende kracht opnieuw te indiceren. Wel gaan we nieuwe beschikkingen voorzien van een urenindicatie.
Die komt er ook voor iedereen die reeds thuishulp heeft, maar zelf om een herindicatie vraagt. Van den Berg wijst op het aantal bezwaren op de bestaande situaties, dat nog niet 1 procent is. Volgens hem betekent dit dat het merendeel van de cliënten tevreden is met de hulp die zij krijgen.
Ene week meer werk dan de andere week
Het begrip schoon en leefbaar blijft dus leidend in de beschikking, maar vanaf nu wordt deze voorzien van het aantal uren dat de cliënt op jaarbasis krijgt. Dit getal is gebaseerd op normen die adviesbureau HHM en Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben berekend.
Het overzicht gaat niet uit van een vast aantal uren per week, want dat strookt volgens de gemeente niet met het principe van resultaatgericht werken. De ene week kan de thuishulp iets meer tijd nodig hebben voor de taken, de andere week iets minder , zegt beleidsadviseur Femke Doornbos van de gemeente Enschede.
Wachten op de wet
De gemeente Enschede investeert 250.000 euro om de uitvoering van het beleid te veranderen. Of het dan wel van de rechter mag, is niet duidelijk. Daarvoor zouden eerst procedures gevoerd moeten worden en dat kan tot anderhalf jaar duren. Tegen die tijd verwacht de gemeente dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een wetswijziging door de Kamer heeft geloodst dat het resultaatgericht werken toestaat. Zo n 255 gemeenten hanteren die werkwijze.
Zorgaanbieders zijn niet allemaal enthousiast over de aanpassing van het beleid in Enschede. Zij verwachten meer gesteggel over het aantal uren, en hadden liever gezien dat de gemeente wacht op de wetswijziging. Vanaf 2021 wil de gemeente 5 ton per jaar op thuishulp besparen door van het zelfoplossend vermogen van cliënten uit te gaan.
In de gemeenteraad is maandagavond een interpellatiedebat over het thuishulpbeleid. Omdat het aangepaste beleid nog niet bekend was, bij het indienen van de vragen, gaat deze nog over het oude beleid.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay